Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

Retrospektivna razstava Andreja Grošlja

Akademski kipar Andrej Grošelj se je rodil leta 1947 na Lešah pri Prevaljah. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je študiral kiparstvo pri prof. Slavku Tihcu. Po diplomi se je vrnil na Prevalje in se zaposlil kot likovni pedagog na Osnovni šoli Franja Goloba. Živel in ustvarjal je na Ravnah na Koroškem. Njemu v spomin je v Galeriji na Ravnah potekala retrospektivna razstava, ki sta jo predstavila direktorica Koroške galerije likovne umetnosti Andreja Hribernik in kustos razstave Jernej Kožar. 38 let umetnikovega dela, je skozi nekaj povedi predstavila tudi njegova žena Fanika Grošelj, ki se zelo veseli, da si bodo mladi in vsi ostali lahko čez nekaj časa kiparjev atelje ogledali pri njih doma.

 

V Galeriji Ravne pa bo do 25. septembra 2015 na ogled celoten Grošljev opus, kot se je ohranil v njegovem ateljeju po umetnikovi smrti leta 2011. Na ogled bodo dela, ki jih je ustvaril kmalu po vrnitvi iz Ljubljane, kjer je leta 1972 diplomiral pri prof. Slavku Tihcu in prejel študentsko Prešernovo nagrado, kot tudi ves preostali opus, vključno z znanimi motivi »Semen« in »Ptic«, ki jih je ustvarjal zadnji dve desetletji svojega življenja. Andrej Grošelj je v svojih začetkih slogovno sledil načelom modernizma dvajsetega stoletja, kasneje pa se je na tej osnovi soočil z bogato rezbarsko tradicijo tega prostora, kar pomembnosti njegovega dela za naše okolje nikakor ne zmanjšuje.

 

Koroška galerija likovnih umetnosti bo v dogovoru z družino Grošelj preuredila kiparjev atelje v družinski hiši v Dobji vasi v spominsko sobo, ki si jo bodo obiskovalci lahko ogledali. Na ta način bomo glavnino del koroškega kiparja ohranili ter situ in ljubiteljem umetnosti prikazali ustvarjalno energijo ter način življenja in dela Andreja Grošlja. Stalna muzejska postavitev, s katero želijo ohraniti njegov atelje v kar se da avtentičnem stanju, bo v veliki meri dopolnila lokalno kulturno ponudbo.


Večer so z glasbo popestrile kiparjeva hči Nina Grošelj Bricman ter Ana Kramer in Jerica Borkovič. 

Oglejte si tudi