Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
3°C
PET.
14°C
1°C
Oceni objavo

Reševalna vaja v sodelovanju z avstrijsko Koroško Železniška nesreča – Holmec 2016

Holmec – Zdravstveno reševalni center Koroške (ZRCK) je v petek, 13. 5. 2016, aktivno sodeloval na reševalni vaji – Železniška nesreča – Holmec 2016, ki je bila načrtovana kot primer hude železniške nesreče z večjim številom poškodovanih.

 

Glavni organizator vaje je bil Koroški gasilski zavod Ravne (KGZ), ki je prevzel tehnično gasilski del vaje, ekipa ZRCK pa je prevzela pripravo in organizaciji medicinskega dela vaje.  Na reševalni vaji so poleg KGZ Ravne in ZRCK-ja sodelovale prostovoljna gasilska društva mežiške, dravske in mislinjske doline, gorski reševalci z reševalnim  psom, člani civilne zaščite, policija, Slovenske železnice, nekatera gasilska društva iz obmejnih krajev  sosednje Avstrije, reševalna postaja nujne medicinske pomoči iz Pliberka, bolnišnice in zdravstveni domovi. Natančen seznam vseh sodelujočih ekip in ustanov je na koncu tega sporočila.

 

Ko se kjerkoli zgodijo hude nesreče, je nadvse pomembno, kako dobro so pripravljene ekipe, ki rešujejo življenja, zato so reševalne vaje nujnost, še posebej v razmerah, ko so pritiski na zniževanje števila zaposlenih prisotni vse povsod. ZRCK zato brez zadržka v takih vajah sodeluje, jih organizira in preizkuša svoje sposobnosti. Na tokratni vaji je v ekipi sodelovalo 20 reševalcev, 6 zdravnikov in dispečerski center ZRCK-ja s 4 zdravstvenimi dispečerji. V vajo smo vključili 4 nujna reševalna vozila in 1 vozilo za nenujne reševalne prevoze. Ekipa 5 reševalcev, ki je zasnovala medicinski del intervencije, pa je bila v vlogi opazovalcev in ocenjevalcev. Na vaji  je ekipa ZRCK odlično sodelovala s kolegi reševalci iz Pliberka kot dokaz, da meje ne smejo biti ovira, ko gre za medsebojno pomoč ob nesrečah.

 

Na vaji, ki je potekala neposredno na železnici, je bilo treba oskrbeti 30 poškodovanih, od tega 11 oseb s hudimi poškodbami, 8 oseb s srednje težkimi in 6 oseb z lažjimi poškodbami, 5 oseb pa je umrlo na kraju nesreče. Poškodovanci v iztirjenem vlaku so bili razporejeni po celotni kompoziciji vlaka in po terenu. 

 

Ranjene je ob nesrečah treba prepeljati v bolnišnice, zato je bil na vaji opravljen preizkus sodelovanja s sosednjimi reševalnimi postajama in najbližjimi bolnišnicami (pasivna aktivacija). Dispečerski center, ki je skrbel za logistiko, razporejal in aktiviral razpoložljive resurse, je pridobival tudi informacije, koliko težko poškodovanih lahko sprejmejo najbližje bolnišnice. Po tem ključu je bilo pasivno transportiranih 18 oseb: v bolnišnico Slovenj Gradec 2 težko ranjena in 3 srednje težko poškodovani, v bolnišnico Celje 3 težko poškodovani, v UKC Maribor 3 hudo poškodovani in 5 srednje težko poškodovanih, v bolnišnico Celovec 2 hudo ranjena, 6 lažje poškodovanih pa v Zdravstveni dom Ravne.

 

Reševanje in aktivnost ekip ZRCK je potekalo v realnem časovnem zamiku glede na razpoložljivost in običajno porazdelitev ekip, ki so na terenu Koroške vsak dan. Cilj je bil, da bi potek reševanja čim bolj približali realnim razmeram, kar pomeni, da na primer ekipa iz Radelj v realnem času ne more prispeti do Holmca v desetih minutah.

 

Ocena po končani vaji, ki je potekala v večernih urah med 18. in 20. uro, je po prvi analizi vseh postopkov dobra. Izkazalo se je, da je ZRCK s svojo ekipo kos tudi tako zahtevni nalogi in je sposoben oskrbeti večje število ponesrečenih na način, ki ga narekujejo sodobne smernice stroke v svetu.

 

Vaja je tudi pokazala, da so pristojne ustanove na  Koroškem  sposobne delovati usklajeno, da se znajo dobro organizirati in da kljub omejenim kadrovskim in materialnim virom v takih primerih, delujejo po najboljših močeh in z vsem svojim znanjem.

 

 

Sodelujoče ekipe na vaji:

-          Koroški gasilski zavod,

-          Zdravstveno reševalni center Koroške,

-          Slovenske železnice (intervencijska ekipa s servisno kompozicijo),

-          Reševalna postaja nujne medicinske pomoči v Pliberku (Rotes Kreuz, Ortsrettungsstelle Bleiburg,

-          Zdravstveni dom Ravne,

-          Policijska postaja Ravne,

-          Prostovoljna gasilska društva v KGO,

-          Gasilci obmejnih krajev (Pliberk in Libuče),

-          Gorska reševalna zveza Slovenije, postaja Prevalje,

-          Regijski center za obveščanje Slovenj Gradec,

-          Civilna zaščita,

-          Splošna bolnica Slovenj Gradec, Splošna bolnišnica Celje, bolnišnica v Celovcu,

-          UKC Maribor,

-          Mobilne enote nujne medicinske pomoči Maribor in Velenje.

 

 

Nekaj foto utrinkov pa si lahko ogledate na povezavi:

https://goo.gl/photos/24tKcJLAD2efnKNY9

 

 

 

S spoštovanjem,

 

                                                                                  Zdravstveno reševalni center Koroške

Oglejte si tudi