Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
0°C
Oceni objavo

Regijsko robotsko tekmovanje ROBObum RAVNE 2015

V okviru državnega tekmovanja ROBObum, ki ga organizira Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko iz Maribora, so na Srednji šoli Ravne tudi letos organizirali regijsko tekmovanje učencev osnovnih šol, tokrat že osmič po vrsti.

 

Srednji šoli Ravne je gostila učence, učenke in njihove mentorje, ki so se med seboj pomerili v izdelovanju in programiranju LEGO robotov.  Letos je  na tekmovanju sodelovalo čez 60 učencev iz sedmih koroških osnovnih šol.

Gre za tekmovanje učencev osnovnih šol v konstrukciji in sledenju črne črte z LEGO mobilnimi roboti, potiskanja predmetov z mize in v premagovanju različnih ovir. Učenci sami sestavijo mobilnega robota iz LEGO kock in ga sprogramirajo tako, da sledi črni črti. Roboti pri tem uporabljajo svetlobni senzor. Programi so del posebne programske opreme, ki je namenjena izključno LEGO mobilnim robotom. Program napišejo s posebno programsko opremo in ta se nato prek IR povezave (starejša verzija mobilnih robotov) in prek USB kabla ali preko Bluetooth povezave (novejša izvedba LEGO mobilnega robota) prenese v robota.

                                                                                                                                                                                                          Tekmovali so v naslednjih disciplinah:

-          LEGObum-8  (sledenje LEGO robota črti) -  1.mesto: OŠ Prežihovega Voranca

-          ROBOsled  (sledenje črti samogradnih robotov) -  1.mesto: OŠ Dravograd

-          RoboCup Junior Reševalec  (reševanje ponesrečenca s potresnega območja) -  v tej disciplini pa so bili najboljši učenci OŠ Vuzenica.

 

Finale državnega  prvenstva bo 12. 5. 2015 na FERI v Mariboru.

Koordinator regijskega tekmovanja ROBObum s Srednje šole Ravne je bil prof.  Peter Čepin.

Oglejte si tudi