Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Prva obletnica delovanja Kavarne Plus - dnevnega centra za mlade

Na Ravnah na Koroškem v Partizanski ulici je potekalo praznovanje prve obletnice Kavarne plus, dnevnega centra za mlade.

 

Kavarna plus je po besedah strokovne vodje medgeneracijskega centra Marjane Kamnik je nov prostor za srečevanje mladih, prostor, ki je namenjen predvsem za aktivno preživljanje prostega časa, kraj, kjer bomo podpirali njihove potenciale, sposobnosti in znanja.

 

V Kavarni plus, kjer minusa ni vam postrežejo čaj, kavo ali sok. Za tiste, ki so ali bodo postali člani so napitki brezplačni, vendar se od njih pričakuje, da bodo v zameno za napitke opravili pet ur prostovoljnega dela v kavarni ali v lokalni skupnosti. Seveda pa so vabljeni tudi starejši gostje, ki pa bodo za napitke pustili prostovoljni prispevek. Sistem »dam-dobim« je posebnost kavarnice za mlade. Z neprofitnim načinom dela jih želijo spodbujati k prostovoljstvu in medsebojni solidarnosti.

 

Kavarna Plus ponuja mladim možnosti novih povezav in  ustvarjanja novih socialnih mrež. Je prostor za druženje, pogovor, prijateljevanje, učenje, delo, medsebojno pomoč, samopomoč, svetovanje, informiranje, motiviranje, zabavo in sprostitev. Dejavnosti so zasnovane glede na potrebe, interese in želje članov. Osnovni cilji programa Kavarne Plus so vključevanje, druženje, povezovanje in sodelovanje mladih, spodbujanje iniciativnosti, medsebojne pomoči, samopomoči, učenje samostojnosti, izboljšanje kakovosti življenja mladih, krepitev strpnosti, spoštovanja, solidarnosti, ustvarjalno preživljanje prostega časa, prenašanje znanja, razvijanje prostovoljstva, podporo ranljivim skupinam pri vključevanju v skupnost, preventiva pred različnimi odvisnostmi, reintegracija, poudarjanje zdravega načina življenja. Izvajajo tudi reintegracijski program oz. ponovno vključitev v okolje za ranljivejše skupine! 

 

Med drugimi obiskovalci boste tam srečali Robija Prošta, domačina, ki se je iztrgal iz objema alkohola in po vsem, kar je preživel, ima sedaj le eno željo; pomagati mladim, da ne zaidejo na enako pot.

 

Prvo obletnico je pospremil živahen glasbeno obarvan program.  Prisluhnili smo strokovni vodji medgeneracijskega centra mag. Marjani Kamnik ter strokovni delavki Kavarne plus Nini Sušnik Vrečič.

 

V Kavarni Plus pa kot že omenjeno se odvijajo različna predavanja, delavnice in udeleženci veliko skupaj ustvarjajo. Z njimi preživi kar nekaj časa fotografinja - Niko Hölcl Praper, ki je  čez leto razveseljevala člane kavarne s svojim znanjem fotografije ter fotografsko delavnico in kasneje še olepšala njihove prostore z razstavo pridobljenih fotografij.

 

 

Slavnostni gost je bil pisatelj Matjaž Pikalo, ki je tudi zaigral na svojo harmoniko. Knjige imajo moč, da nam spremenijo življenje, saj so največje ideje v zgodovini človeštva našle svoje mesto na straneh knjig. Odlomke iz del pisatelja Matjaža Pikalo s(m)o prebirale Radmance.

 

Kulturni program so sooblikovali mladi in nadobudni pevci iz osnovnošolskega banda OŠ Koroških jeklarjev, pod vodstvom mentorice ga. Suzane Makič ter tudi gimnazijskega benda, nastopil je harmonikaš Miha Kaiser, točko z elementi borilnih veščin z nunčaki je izvedel Timothy Čekon. Program je povezovala Damjana Senica.

 

Sledil je žreb nagrad iz projekta branja Rdeče Raket. Veliko nagrad je šlo v roke mladih bralcev. Pohvala vsem, ki so prebrali knjigo in sodelovali v žrebu za nagrado. Knjige imajo moč, da vam spremenijo življenje, saj so največje ideje v zgodovini človeštva našle svoje mesto na straneh knjig. Ponujajo nam številne nasvete, ki jih lahko preizkusite tudi v praksi in to znanje uporabite v svojo korist. Vaše telo potrebuje rekreacijo, da ostajate zdravi, krepiti pa morate tudi svoj um – najpreprosteje z branjem. 

Oglejte si tudi