Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Proslava pri Malgajevemu spomeniku na Dobrijah

'Malgajevi borci so se zakopali na pobočju gričevja okrog Raven in v bližini Prevalj razdrli železniško progo, da so tako onemogočili prihod avstrijskemu oklopnemu vlaku.

 

V jutranjem svitu 6. maja so nasprotniki prišli v napad, a rafali štirih Malgajevih mitraljezov so jih ustavili, tako da so se morali razviti v široko obkoljevanje. Med odbijanjem novih napadov se je obroč okoli malgajevcev čedalje bol ožil.' …

 

Občina Ravne na Koroškem in Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj vsa leta v mesecu maju organizirata tradicionalno prireditev, spominsko slovesnost ob obletnici smrti nadporočnika Franja Malgaja, pri spomeniku na Dobrijah. Spominska slovesnost, ki poteka v spominskem parku, je posvečena obletnici smrti Maistrovega borca, nadporočnika, borca za severno mejo in pesnika Franja Malgaja ter njegovim soborcem, vključuje pa pester kulturni program ter ob zaključku tudi družabno srečanje vseh domoljubov koroške krajine. Letos obeležujemo že 98. obletnico smrti Franja Malgaja.

 

Tradicionalno srečanje v spomin na te dogodke nas vrača v čas, ko so bili pogum, odločnost in domoljubnost posameznikov ter celotnega naroda močnejši od strahu za življenje. Politične in družbene spremembe so 20. stoletje v zgodovini zaznamovale kot stoletje polno bolečine in smrti, povzročene v vojnah, ki niso zaobšle ne Slovenije in ne Koroške. Ko je ob koncu prve stoletne morije na bojiščih utihnilo orožje, se je na Koroškem in Štajerskem začel boj za severno mejo, za prostor južno od Drave, naseljen s slovenskim življem. General Maister je na Štajerskem s prostovoljci uspel spremeniti potek meje v korist nove države. Na Koroškem je Franjo Malgaj s svojo vojsko zasedel kraje do Drave in prišel do Celovca, a se je moral umakniti, v boju pa je izgubil življenje.

 

Letošnja prireditev ob 98. obletnici smrti Malgaja in ohranjanja spomina na ljudi in dogodke iz takratnih časov se je v spominskem parku pričela s koračnico Pihalnega orkestra Prevalje in prihodom pohodnikov ter praporščakov na prizorišče dogajanja. Sledila je himna Republike Slovenije, kulturni program je bil oblikovan tudi s pesmijo, ki jo je zapel Moški pevski zbor Mežiški knapi, ki je že uvodoma zapel tudi himno Zveze društev »General Maister« 'Slovenec sem'.

 

Prisluhnili smo županu Občine Ravne na Koroškem dr. Tomažu Roženu.

Slavnostni govornik slovesnosti je bil prvi predsednik Republike Slovenije g. Milan Kučan.

 

Ob zvokih žalostinke sta venec k spomeniku Franja Malgaja in njegovim tovarišem, ki so padli v borbah za Koroško med leti 1918 in 1945 položila predsednik Občinske organizacije ZZB za vrednote NOB Ravne na Koroškem Maksimilijan Večko in predsednik Koroškega domoljubnega društva Vladimir Ovnič.

 

Z Raven na Koroškem je dopoldan potekal organiziran pohod do Malgajevega spomenika. Udeležilo se ga je veliko pohodnikov, ki so na prizorišče slovesnosti prikorakali ob vihrajoči zastavi ter se tako poklonili Malgaju in njegovi vojski.  


Kulturni program proslave je sooblikoval moderator Aljaž Verhovnik, podžupan občine Ravne na Koroškem. Pripadniki Slovenske vojske so predstavili svojo dejavnost. Sodelovala je tudi garda slovenske vojske. Prireditve pri Malgajevem spomeniku sta se udeležila tudi predsednik Zveze društev general Maister mag. Milan Lovrenčič in generalmajor dr. Alojz Šteiner, predsednik Zveze slovenskih častnikov. 

Oglejte si tudi