Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Projekt »Razdeljevanje hrane socialno ogroženim občanom v občini Ravne na Koroškem«

V sejni sobi Občine Ravne na Koroškem je potekala predstavitev projekta »Razdeljevanje hrane socialno ogroženim občanom v občini Ravne na Koroškem«.

 

Informacijo o novem socialnem programu »Razdeljevanju hrane socialno  ogroženim občanom« in drugih programih s socialnega področja v občini so podali župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, Peter Prikeržnik, član Lions kluba, in strokovna delavka projekta Darja Čepin.

 

  1. 1.    Opis projekta

 

Gre za skupni projekt naslednjih organizacij:

- Lions kluba

- Občine Ravne na Koroškem

- OZ Rdečega križa Mežiške doline 

- Župnijske Karitas 

 

Pobudnik za izvajanje programa je bil Lions klub. Za izvajanje in sodelovanje občine pri tem projektu je sprejel odločitev župan dr. Tomaž Rožen.

 

Projekt »Razdeljevanje hrane socialno ogroženim občanom v občini Ravne na Koroškem« bo potekal v letu 2015. Lions klub je s trgovskimi centri (Tuš in Spar) sklenil pogodbo o prevzemu hrane, ki je trgovski centri ne porabijo in jo zavržejo oziroma uničijo. To hrano javna delavka (ki jo je za ta projekt zaposlila občina) vsako jutro od 6. do 7. ure v trgovskih centrih prevzame, pripravi pakte ter jih po seznamu, ki sta ga pripravila OZ RK in Župnijska Karitas razdeli socialno ogroženim občanom. Socialno ogroženi občani prevzemajo hrano vsak dan med 8. in 9. uro zjutraj v prostorih Koroškega medgeneracijskega centra, invalidnim, starejšim in bolnim osebam ter tistim z oddaljenim prebivališčem (Kotlje, Dobja vas …) pa se hrana dostavi na njihove domove.

 

Javna delavka za oblikovanje paketov (zaradi higienskih predpisov) uporablja prostore Koroškega medgeneracijskega centra - kuhinjo, administrativna opravila (evidence, poročila) pa opravlja na občinski upravi.

 

Javna delavka za prevzemanje hrane in razvoz uporabljala službeni avtomobil Občine Ravne.

 

  1. 2.    Seznam socialno ogroženih občanov

 

Seznam zajema 116 socialno ogroženih občanov občine Ravne na Koroškem, sestavljen pa je na podlagi seznamov in evidenc humanitarnih organizacij OZ RK in Župnijske Karitas. Ti dve organizaciji presodita, kdo vse je upravičen do te hrane. Prav tako se z upravičenci predhodno dogovorijo ter pridobijo njihovo privolitev za prevzem hrane.

 

  1. 3.    Kontaktne osebe s strani sodelujočih

 

Lions klub: Peter Prikeržnik

občina: Darja Čepin

OZ RK: Ludvik Kordež

Karitas: Mihaela Zadravec

javna delavka: Marjeta Tamše

 

  1. 4.    Izvajanje projekta v času od februarja do aprila v občini Ravne na Koroškem

 

Projekt se je pričel izvajati 17. 2. 2015, takrat z enim trgovskim centrom, centrom Tuš (sodelujeta trgovini Tuš Ravne in Tuš Prevalje).
2. marca 2015 se je projektu priključil še Spar (trgovini na Ravnah in na Prevaljah). Dnevno se razdeli povprečno 25 do 30 paketov.

 

Prejemniki hrane:

V enem mesecu vsak upravičenec prejme 4-5 paketov hrane (odvisno od dnevne količine prevzete hrane).

 

Hrana, ki jo trgovine oddajo:

-       kruh (beli, rženi, mešan, polnozrnati, pirin …)

-       razne štručke (sirove, pizza štručke, kifeljci, žemlje, koruzne štručke, polnozrnate štručke, čokoladni navihanci …)

-       peciva, torte, krofi, druge sladice

-       sendviči

-       jogurti

-       pečeno meso

-       mleko

-       solate

 

  1. 5.    Sodelovanje z drugimi organizacijami v Mežiški dolini

 

Projektu se je priključila tudi Župnijska Karitas Prevalje. Hrano prevzemajo vsako soboto, nedeljo in med prazniki ter jo razdelijo socialno ogroženim občanom v občini Prevalje.

 

 

Oglejte si tudi