Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

PROGRAM »MLADI ZA STAREJŠE« - VZPODBUJANJE MEDGENERACIJSKEGA SOŽITJA V OBČINI RAVNE NA KOROŠKEM

Občina Ravne na Koroškem je v okviru projekta »Starosti prijazna občina« v šolskem letu 2015/2016 nadaljevala z izvajanjem programa »mladi za starejše«. S programom, ki ga izvajamo že peto šolsko leto želimo spodbujati in krepiti medgeneracijsko sožitje v občini in hkrati tudi pomagati starejšim občanom na domu.

 

V program je bilo vključenih 18 starejših občanov ter 26 dijakov in dijakinj iz Gimnazije Ravne in Srednje šole Ravne. Pod vodstvom mentoric Metke Čebulj in Sonje Cank so se dijaki v mesecu septembru in oktobru najprej pripravili na izvajanje programa, potem pa so s pomočjo prostovoljcev Društva upokojencev Ravne na Koroškem izvedli prve obiske na domovih starejših, kjer so dijaki in starejši podpisali medsebojni dogovor o obiskih. Dijaki so potem naše starejše občane skrbno obiskovali enkrat na teden oziroma v skladu z dogovorom, ki so ga sklenili na prvem obisku.

 

Program se je izvajal 8 mesecev in sicer od meseca oktobra 2015 do meseca junija 2016. Obiskovali so starejše občane na njihovih domovih in sicer na Čečovju, Javorniku, Na Šancah, Stražišču, v trgu mesta in v Kotljah. Skupaj so dijakinje in dijaki pri starejših občanih opravili 442 prostovoljnih ur.

 

Dijaki in dijakinje so opravljali razna dela, urejali so okolico okrog hiš, urejali vrtove, opravljali razna lažja hišna opravila, starejše učili računalništva, jim prinašali potrebščine iz trgovine, lekarne in se s starejšimi občani družili.

 

V mesecu maju je bila s strani prostovoljcev Društva upokojencev izvedena anketa o zadovoljstvu starejših občanov s programom. Na podlagi ankete je bilo ugotovljeno, da so bili starejši občani z delom naših dijakov zelo zadovoljni in da bi v program želeli ostati vključeni tudi v prihodnje.

 

V svojih opombah so nas seznanili tudi z nekaj željami in pobudami, katere bomo poskušali upoštevati pri pričetku izvajanja programa v novem šolskem letu.

 

Za dijakinje in dijake je župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž ROŽEN v torek 24.5.2016 ob 12 uri v sejni sobi občine priredil slavnostni sprejem, kjer se jim je zahvalil za aktivno sodelovanje pri programu ter jim podelil NAGRADNI BON za IZLET V GARDALAND. Sprejem so popestrili dijaki srednje šole Ravne, ki so zaigrali nekaj skladb na harmoniko. Dijakom se je za sodelovanje zahvalil tudi predsednik Društva upokojencev, Jože Prednik.

 

Sprejema sta se udeležila tudi direktor Šolskega centra in ravnatelj Gimnazije, Dragomir Benko ter ravnateljica Srednje šole Ravne na Koroškem, Ivanka Stopar, ki je pohvalila program, dijake in dijakinje ter zaželela še naprej uspešno sodelovanje in izvajanje programa v nadaljnjih šolskih letih.

 

 

Občina Ravne na Koroškem

Darja Čepin

Oglejte si tudi