Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
1°C
NED.
12°C
-0°C
Oceni objavo

Predstavitev knjige Janko Gačnik

Praznik Občine Ravne na Koroškem je 12. april, dan, ko so leta 1952 slovenski poslanci izglasovali zakon, da postanejo Ravne na Koroškem mesto. V počastitev občinskega praznika je letos potekala svečana seja s slovesno podelitvijo priznanj Občine Ravne na Koroškem.

 

V Mestni hiši Ravne na Koroškem so ob tej slavnostni priložnosti predstavili tudi knjigo Janko Gačnik in album njegovih fotografij iz prve svetovne vojne ter odkrili spominsko ploščo Janku Gačniku na pročelju Mestne hiše na Gačnikovi poti 5.

 

Knjigo je predstavil njen avtor prim. mag. Franc Verovnik, dr. med., ki je med drugim povedal, da je februarja 2015 minilo 120 let, od kar se je v Gradcu (Graz, Avstrija) rodil Janko Gačnik, ravenski kulturni delavec, koroški učitelj, slovenski pedagog, Maistrov borec, velik domoljub ter skrbnik za pravice Slovencev, ki pa so ga zapisovalci novejše zgodovine v zadnjih desetletjih kljub njegovemu intenzivnem in vplivnemu življenju malce pozabili.

 

Avtor knjige je predstavil in povedal še veliko zanimivosti o življenju Gačnika. Končal je z besedami: »Nekje sem prebral, da je rojstvo knjige kulturni praznik. Vesel sem, da je rojstvo moje knjige ob prazniku mesta Ravne.«

 

Občina Ravne skrbno varuje svojo kulturno dediščino ter goji spomin na govorno in pisno izročilo, še zlasti pa na ljudi, ki so v naši sredini nezamenljivo zaznamovali cele generacije. Natis Gačnikovega albuma fotografij in bojišč prve svetovne vojne je le eden od pomnikov, ki opozarjajo na doprinos k obeleževanju spomina na uglednega občana.

 

Njegov spomin skrbno negujejo tudi pri Koroškem filatelističnem društvu, kar so zaznamovali z izdajo filatelističnega kompleta. Na pobudo dr. Franca Verovnika ter ob sodelovanju arhitekta Boruta Bončine in Petra Močnika ter s sodelovanjem Koroškega filatelističnega društva so poskrbeli, da je bil priložnostni žig, ki je bil ob 120-letnici rojstva na pošti 2390 Ravne na Koroškem poleg rednega poštnega žiga ponovno v uporabi v času praznovanja praznika Občine Ravne na Koroškem.

Istočasno je ob 120-letnici izšel tudi filatelistični komplet (KFD 114/2015 in KFD115/2015, več v prilogah in na www.kfd.si), katerega sestavni deli so:

-       osebna poštna znamke (nominala »B« na zeleni pokončni podlagi),

-       maksimum karta/razglednica in

-       dotisk na filatelistično kuverto.

Koroško filatelistično društvo je žigu v popotnico samostojno izdalo dotisk na filatelistično kuverto (KDF 118/2015), kjer se portret Janka Gačnika v vojaški uniformi pridružuje doprsnim fotografskim upodobitvam, uporabljenim tako v filatelističnih delih kot tudi v knjigi ter na spominski plošči.

Spominska plošča, ki je tretji del oznanila delovanja Janka Gačnika na Ravnah na Koroškem, pa predstavlja odprtje spominskega obeležja na pročelju Mestne hiše, nekdanje osnovne šole Guštanj, kjer je Gačnik poučeval in izobraževal kar trideset generacij Ravenčanov.

»Janko Gačnik je bil človek, ki ne bi smel biti pozabljen ali zastrt, in dandanes je priložnost, da o njegovem delu, ki je pomembno vplivalo na mnoge iz naše bližnje in daljne okolice, seznanite široko občinstvo in nam njegova vseživljenjska dela in pozitiven pristop k življenju ponudite kot vzor in spodbudo,« je še dodal Borut Bončina, univ. dipl. inž. arhitekt, avtor filatelističnega kompleta.

Oglejte si tudi