Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Praznovanje 1. maja ob Ivarčkem jezeru

Prvega maja že dobro stoletje skoraj po celem svetu obeležujemo mednarodni praznik dela in delavske solidarnosti oziroma dan delavstva. Ta dan predstavlja mednarodni simbol solidarnosti vseh delavcev in je spomin na dogodke, ki so se zgodili v začetku maja 1886 v Chicagu. Delavci so takrat zahtevali osemurni delavnik, policija pa je njihove demonstracije krvavo zadušila, saj je bilo v spopadu ubitih več ljudi, pet delavcev pa je bilo obsojenih na smrt. Tako so na prvem kongresu II. internacionale v Parizu leta 1889 sklenili, da se vsako leto v spomin na čikaške delavce 1. maja organizirajo množične demonstracije, stavke in proslave, ki so postale oblika delavskega boja.

 

Delavci so na dan praznovanja zaprosili delodajalce, da jim dovolijo cel ali vsaj pol prostega delovnega dne in leta 1895 je večina delodajalcev takim prošnjam tudi ugodila. Prvi maj se je kot delavski praznik obdržal in utrdil ter je danes v skoraj vseh državah državni praznik. Obeleževanje prvega maja je še dandanes močno povezano z velikimi zborovanji in tradicionalnimi shodi po mnogih mestih celotnega sveta, ki jih navadno organizirajo delavske organizacije, kakršne so sindikati.

 

Kot že vsa leta do sedaj, je tradicionalno prvomajsko praznovanje na Ravnah na Koroškem potekalo pod mogočno Uršljo goro, ob Ivarčkem jezeru nad Kotljami.

 

V zgodnjih jutranjih urah so nas prebudili zvoki Pihalnega orkestra ravenskih železarjev z igranjem budnic, ki so jih igrali po mestu Ravne in njegovi okolici ter kasneje tudi na enem največjih shodov na Koroškem, ob Ivarčkem jezeru. Pohodniki z Raven na Koroškem, s Prevalj in širše okolice so se letos zaradi dežja v zelo okrnjenem številu podali peš proti jezeru.

 

Praznovanje delavskega praznika na Ivarčkem jezeru se je sicer pričelo točno opoldne, ko smo najprej prisluhnili Slovenski himni in Internacionali, delavski himni, ki je zadonela iz instrumentov ravenskega pihalnega orkestra.  

 

Zbranim, ki so se udeležili praznovanja delavskega praznika, sta na prizorišču slovesnega praznovanja prvega maja, praznika delavcev,  zaželela župan občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen in župan občine Prevalje dr. Matic Tasič.

 

Tradicionalna mednarodna slovesnost delavskega praznika ob Ivarčkem jezeru je tudi letos potekala v organizaciji Sindikata kovinske in elektroindustrije (SKEI). Besede o pomenu praznovanja ter vseh vrednotah in delu sindikata je z zbranimi delil glavni organizator in predsednika konference družb SIJ Ravne Boris Štriker, ki je tudi dejal: »Ob praznovanju mednarodnega delavskega praznika, 1. maja, organizira SKEI Konferenca družb SIJ Ravne tradicionalno srečanje ob Ivarčkem jezeru z razlogom. Kraj je imel v preteklosti za fabriške delavce poseben simbolni pomen, saj so jezero pod prelepo Uršljo goro zgradili solidarno.« Štriker je omenil še pogajanja za nove kolektivne pogodbe in hkrati zavzemanje za delavske pravice.

 

Slovesnost je s svojim govorom sklenila osrednja govornica na prireditvi,  ministrica za zdravje, Milojka Kolar Celarc. Ministrica je izpostavila pomen zdravja delavcev ter omenila pravilnik, ki ga pripravljajo na ministrstvu, omenila pa je tudi več ukrepov za zdravje pri delu s ciljem zavzemanja za bolj zdrave ljudi na delovnih mestih.

 

Za zabavo, dobro razpoloženje in ples so poskrbeli ansambel Veritas, Ditka Čepin ter ansambel TIM Kvintet z Adrijano Kamnik, za hrano in pijačo pa podjetje Saloon. Kulturni program je sooblikovala moderatorka programa Barbara Polutnik Brusnik.

 

Oglejte si tudi