Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-2°C
Oceni objavo

Pomežik kulturi

V Kulturnem centru Ravne na Koroškem je potekala slovesnost posvečena Prešernovemu dnevu - slovenskemu kulturnemu prazniku. Osrednja proslava občin Mežiške doline, ki jo štiri občine že več let zapored organizirajo pod skupnim naslovom POMEŽIK KULTURI, je postala že tradicionalna, gostovala pa je že v Črni na Koroškem in Mežici, lansko leto na Prevaljah, letos pa so jo gostile Ravne na Koroškem. Združil nas je spomin na velikana slovenske literature, našega največjega pesnika Franceta Prešerna.

 

Slovesnost so s petjem slovenske himne, Prešernove Zdravljice, otvorile pevke ženskega vokalnega kvarteta Činklce, smo pa tudi v nadaljevanju prireditve ostali zvestidomači kulturni ustvarjalnosti.

 

Uvodoma smo prisluhnili gostitelju slovesnosti, županu Občine Ravne na Koroškem dr. Tomažu Roženu, ki je nagovoril in pozdravi obiskovalce v dvorani.

 

Svečana govornica na proslavi v počastitev slovenskega kulturnega praznika je bila magistra Irena Oder, direktorica Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, zavoda, ki s svojim kulturnim delovanjem pokriva vse štiri občine Mežiške doline. Odrova je tudi predsednica Kulturnega društva Prežihov Voranc, s svojim udejstvovanjem pa je aktivno prisotna v kulturnem utripu Kotelj, občine Ravne, Mežiške doline in celotne Koroške.

 

V nadaljevanju so program slovesnosti soustvarjali domači kulturni ustvarjalci. S koroško pesmijo so nam srca še enkrat ogrele Činklce. Mlademu ženskemu kvartetu, ki deluje šele slabega pol leta, je v tem času na odru že uspelo predstaviti niz koroških ljudskih pesmi, združenih v projekt »V'čer po koroško«, in sodelovati na območnem srečanju malih vokalnih skupin.

 

»Prelepo koroško pesem želimo postaviti ob bok drugim, bolj znanim napevom, v upanju, da jo bo ponotranjil in vzel za svojo tudi mlajši rod,« pravijo. »Treba je iti s časom, bo že res, a če mladi ne bomo poznali svojega bogatega izročila, po katerem smo kot narod prepoznavni, drugačni, posebni, in ga negovali, bomo Korošci s časom res (od)šli."

 

Prisluhnili smo dvema ljudskima pesmima iz Rožne doline z naslovoma »Dobər večer, lubo dakle«, v priredbi Danila Bučarja in »Vuštnejša ja ni«, v priredbi Jožeta Leskovarja.

 

Svojo zadnjo predstavo Riba Štefka pa nam je na odru Kulturnega centra na Ravnah predstavilo Kulturno umetniško društvo KunKuvo. Društvo, ki deluje od leta 2012, temelji na povezovanju različnih umetniških zvrsti. Zanima jih raziskovanje ustvarjalnih poti med lutkami, glasbo in igro. Svojevrsten eksperiment jim predstavlja združiti tradicionalne motive in izraze s  sodobnimi  umetnostmi. KunKuvo (kar pomeni okrog in okrog) je nenehno v iskanju novih umetniških vogalov, ki postajajo prostor sodobnih uprizoritev in svobodnega izraza. Njihova gledališko-lutkovna predstava »Ahti šiht!« je iz Štauharije odmevala daleč naokoli.

 

Satirična kratka predstava Riba Štefka, ki jo smo jo spremljali na prireditvi, pa je zmagovalka lanskoletnega gledališkega natečaja IGRAJMO EVROPO, ki je potekal v Izoli, z gledališkimi ter glasbenimi elementi pa kritično reflektira današnji odnos na aktivnost ljudi.

 

Ker slovesnost ob kulturnem prazniku ne sme miniti brez lepe koroške pesmi, smo še enkrat prisluhnili dvema domačima v izvedbi ženskega vokalnega kvarteta Činklce. Zapele so ziljsko ljudsko pesem »Slovo«, po Francetu Maroltu, priredba Urška Štrekelj, in napev iz Ahacljeve zbirke »Jutranjica«, prav tako v priredbi Urške Štrekelj.

 

Tudi Zadruga ZRaven, kulturna zadruga gledališča, glasbe, kulture hmelja in skodelice kavnih zrn, je novost v ravenskem in koroškem kulturnem utripu. Njeno jedro sestavljajo ustvarjalci iz kroga Kulturno umetniškega društva KunKuvo, mladi, ki imajo željo in voljo v naš prostor prinesti svež ustvarjalni zanos in ki so z dosedanjim delom že dokazali, da so tega sposobni. Vrnili so nam zavedanje, da je kultura del življenja, da je del našega vsakdana. Kultura nam kaže ogledalo.

 

Predstavili so točko, ki združuje performativne in glasbene ustvarjalce, predstavlja manifest kulture, kot jo razumejo njeni člani, lahko pa jo razumemo tudi kot variacijo na temo »POMEŽIK KULTURI«.

 

S tem, ko je na odru izzvenela njihova zadnja variacija, se je zaključila tudi slovesnost posvečena Prešernovemu dnevu - slovenskemu kulturnemu prazniku. 

Oglejte si tudi