Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

S koroško culo po Formi vivi

Ob 50-letnici Forme vive (FV) na Ravnah na Koroškem (1964–2014) je bila v okviru projekta Ravne, mesto Forme vive zasnovana tudi dolgoročna promocijska strategija te kulturne manifestacije nacionalnega pomena. Forma viva pomeni velik potencial za razvoj kulturnega turizma, pri tem pa je ključnega pomena njena aktivna promocija s konkretnimi produkti. Eden takšnih je kreacija ideje za koroško culo, ki je nastala v sodelovanju s študenti Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani pod mentorstvom izr. prof. Nataše Peršuh. Študenti Tina Gorkič, Nejc Šubic, Admir Kapić, David Bacali, Evgenija Zafirovska in Sabrina Oprešnik so izdelali kreativne predloge in prototip koroške cule. Idejna zasnova in projektno vodenje je bilo domena Tomaža Apohala, ki je skupaj s sodelavci (Yootree collective) tudi avtor filma o nastajanju zanimive ideje.

Vse navedeno so nam predstavili na dan Poletne muzejske noči.

Na odprtju razstave smo si ogledali predstavitev procesa ustvarjanja ideje unikatne modne kreacije oz. prototipov za koroško culo, s katero bodo obiskovalci mesta Ravne na Koroškem ob ogledu znamenitosti in razstave Forma viva Ravne lahko uživali.

Unikatne modne kreacije so v treh barvah, svetlo modre, rdeče in rumene, v njih je prostor za shranjevanje živil ter žepki za zloženko o Formi vivi in igrico Spomin, ki so jo snovalci tudi predvideli kot del promocije skulptur. Ko kreacijo odvijete, služi kot piknik deka, nato jo zvijete in si jo oprtate čez ramo.

Doživeli smo tudi kulinarično izkušnjo, ki jo je pripravil Andraž Lečnik iz Gostilne Lečnik v neposredni bližini gradu.

Na odprtju razstave smo prisluhnili  direktorici KPM Brigiti Rajšter, kustosinji Aleksandri Čas in Vojku Močniku iz Občine Ravne na Koroškem.

Kulturni program sta sooblikovala učenca Glasbene šole Ravne.

To je še ena od realiziranih idej, ki so nastale  v okviru projekta ob 50. letnici FV Ravne, kjer je bila med drugim načrtovana dolgoročna celostna promocijska strategija FV Ravne. Izšli sta knjiga in zloženka FV, s spletno aplikacijo lahko izbirate skulpture, ki jih želite obiskati. Spletnega vodiča FVR lahko uporabljate tudi za dostop do multimedijskih vsebin o umetnikih in njihovih skulpturah. S pritiskom ikone z zaporedno številko skulpture in izbiro gumba O avtorju si med ogledom razstave lahko ogledate podstrani avtorjev z zgodbami, skrivnostmi o skulpturah, arhivskimi fotografijami in videi. Obiskovalce mesta Ravne pa po novem na vpadnicah v mesto pozdravljajo lepe informativne table.

 

Oglejte si tudi