Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
0°C
Oceni objavo

Otvoritev šolskega učnega čebelnjaka

Na hribčku nad Ravnami oziroma na Piglu pri naselju Javornik je Društvo čebelarjev Ravne postavilo svoj prvi šolski učni čebelnjak. Čebelnjak je izdelal Hotuljec Jože Kacil, poslikala pa ga je Mirjam Senica. Uporabljal ga bo čebelarski krožek Osnovne šole Koroški jeklarji, postavili pa so ga s pomočjo Občine Ravne na Koroškem.

 

Istočasno se je pričel tudi čebelarski krožek na OŠ Koroški jeklarji, ki ga vodi Janja Spanžel, tamkajšnja učiteljica biologije. V krožku trenutno sodeluje 8 otrok.

 

Ravnatelj šole Aljaž Banko je v svojem nagovoru poudaril, da so na šoli že večkrat uvedli čebelarski krožek, a je bilo brez čebelnjaka tako kot bi šoferski izpit delal brez avtomobila.

 

V uvodnem nagovoru je številne prisotne pozdravil predsednik ČD Ravne Ludvik Kordež, ki je spomnil, da so idejo o učnem čebelnjaku in uvedbi čebelarskega krožka na šolah predstavili že ob 100-letnici ČD Ravne, ki so jo praznovali v začetku leta 2015, saj se zavedajo, da je to edini način za ohranjanje ter bodočnost društva in čebelarjenja na sploh. Izrazil je veselje, da so idejo uresničili v tako kratkem času, za kar gre v prvi vrsti zasluga županu Občine Ravne na Koroškem dr. Tomažu Roženu, ki je idejo podpiral od samega začetka in jo tudi finančno podprl. Zahvala gre izvajalcu del Jožetu Kacilu in vsem čebelarjem, ki so zavzeto sodelovali pri projektu.

 

Veliko pohvalnih in spodbudnih besed je ob svojem nagovoru izrekel tudi župan občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen in dejal, da se zaveda pomena čebelarjenja za človeštvo, da je ponosen na ta dosežek in da si želi, da bi bilo podobnih idej in projektov v občini še veliko.

 

Na otvoritvi je bilo veliko gostov, ki so pozdravili projekt učnega čebelnjaka in prizadevnost ravenskega društva, med njimi tudi predstavnik Čebelarske zveze Slovenije Aleš Rodman, predsednik Koroške čebelarske zveze Filip Jelen, predsednik ČD Kotlje Janko Havle, ravnatelj OŠ Koroški jeklarji Aljaž Banko in številni drugi.

 

Otvoritve učnega čebelnjaka se je udeležilo preko 100 udeležencev, ki so se ob koncu uradnega dela okrepčali na pogostitvi, ki so jo pripravili člani ČD Ravne in Jože Kacil.

 

Župan dr. Tomaž Rožen je ob tej priložnosti skupaj s predsednikom Čebelarskega društva Ravne Ludvikom Kordež tudi posadil sadiko lipe, ki sta mu jo podarila Čebelarska zveza Slovenije in Medex iz projekta vseslovenske akcije »Človek posadi, čebela opraši«. Namen projekta je, da bi občine sprejele odloke in na svojih javnih površinah zasajale medovite rastline, ki obogatijo čebeljo pašo.

 

V kulturnem programu je nastopila Ženska vokalna skupina Deteljica in harmonikar Joži Čas.

 

 

Oglejte si tudi