Logo MojaObčina.si
DANES
4°C
2°C
JUTRI
8°C
3°C
Oceni objavo

OK Fužinar Metal Ravne še vedno tam, kjer mu je mesto!

Klubska odbojkarska sezona 2014/15 je končana, zdaj se bo pozornost počasi preusmerila na reprezentančno raven. Po končani sezoni je po navadi čas za končne ocene in nič drugače ni pri sezoni OK Fužinarja. Tudi tu je potegnjena črta pod preteklo sezono in jasna je ugotovitev, da so generalni cilji tudi letos uspešno izpolnjeni.

Po prvih petih krogih je bil izkupiček zelo dober, celo nekoliko presenetljiv. Prvi domači poraz proti Salonitu iz Anhovega (3:0) je bil hitro pozabljen, saj so Ravenčani že teden dni kasneje po petih nizih slavili na vedno vročem gostovanju v Šoštanju. Krog kasneje pa je sledil še drugi domači poraz. Fužinar je precej gladko dobil prva dva niza proti Krki, potem pa so se Dolenjci vrnili in zaigrali izjemno pogumno, ter naslednje tri sete obrnili sebi v prid. 4. in 5. krog sta prinesla dve izjemni predstavi »železarjev«, najprej v Mariboru, kjer domači Lunos ni imel možnosti proti zasedbi Bojana Ivartnika (3:0). Štiri dni kasneje so v Športni dvorani Prežihovega Voranca gostovali igralci GO Volleya, ki so se podobno kot Krka vrnili po zaostanku z 2:0, a jim je za preobrat zmanjkalo moči ter poguma in domači so peti niz dobili na 12 točki.

Po izjemnem začetku je sledila serija porazov, ki je bila plod slabše igre, predvsem pa nasprotnikov, ki so objektivno kakovostnejši kot Ravenčani. Najprej so v Tivoliju nudili dober odpor »evropski« zasedbi ACH Volleya in jim celo odvzeli niz, a za kaj več jim je zmanjkalo moči. Teden dni kasneje so točke s Koroške odnesli kranjski odbojkarji, ki so bili prvi, ki so Fužinar premagali v petem nizu. Tretji zaporedni poraz so Fužinarju prizadejali aktualni podprvaki odbojkarji Calcit Volleybala, kljub temu, da so imeli z Ravenčani kar precej težav, saj so dva od treh setov dobili na razliko.

Začetek novembra je prinesel tudi menjavo na trenerskem stolčku. Ivartnika je zamenjal Bojan Mlakar, ki ni uspel prekiniti niza treh zaporednih porazov, saj so morali njegovi varovanci v domači dvorani priznati premoč lanskim državnim podprvakom ekipi Panvite Pomgrad iz Murske Sobote (1:3). Tudi druga Mlakarjeva tekma na klopi Fužinarja ni prinesla veselja, saj je Salonit doma prepričljivo slavil z rezultatom 3:0.

En mesec in en dan so Ravenčani potrebovali za prekinitev niza porazov. To so storili na najboljši možen način, saj so še drugič premagali neposrednega tekmeca v boju za obstanek, ekipo Šoštanja. Le ta še vedno ni bil zagotovljen, saj so krog kasneje Ravenčani še drugič v rednem delu sezone klonili proti ekipi Krke. Dolenjski odbojkarji so v domači dvorani kar nekoliko presenetljivo, saj niso oddali niti niza.

Kar nekaj ekip se je 6. krogov pred koncem gnetlo na mestih, ki nudijo preboj v boj za prvaka. Ravenčani so se zavedali, da bosta 13. in 14. krog verjetno odločilna, saj so se v štirih dneh pomerili z dvema neposrednima tekmecema za obstoj v ligi in obakrat so se zelo izkazali. Najprej so doma znova brez oddanega niza premagali odbojkarje iz Maribora, potem pa so se z enakim izidom veselili še na gostovanju pri GO Volleyju. Konec meseca novembra je prvič v letošnji sezoni na Ravnah gostovala najmočnejša slovenska ekipa, ACH Volley. Jasno je, da so Ljubljančani dodobra prevetrili zasedbo in da jedro ekipe tvorijo mladi slovenski igralci, a le ti še vedno predstavljajo magnet za koroške ljubitelje odbojke, ki so napolnili športno dvorano na Ravnah. V nekaterih trenutkih tekme so domači nudili dober odpor, a hitro je postalo jasno, da na tej tekmi zanje ne bo kruha (3:0). Začetek veselega decembra ni bil nič kaj prazničen, saj so odbojkarji Astec Triglava še drugič v sezoni premagali Ravenčane (1:3). Zadnja dva kroga rednega dela so Mlakarjevi varovanci presenečenje iskali proti močnima ekipama Calcita in Panvite, a na koncu ostali brez osvojenega niza.

Redni del sezone (18. krogov) je Fužinar končal na dobrem 7. mestu, le eno zmago oddaljen od prvovrstnega presenečenja in uvrstitve v modro skupino.

Čeprav je bil redni del sezone končan več kot uspešno, ni bilo nobenega zagotovila za obstanek med slovensko odbojkarsko elito. 6. krogov tako imenovane zelene skupine, kjer se ekipe borijo za obstanek v ligi, so morali Jure Jež in soigralci odigrati dobro, saj njihova prednost ni bila dovoljšna za miren zaključek sezone. Konec januarja so se štiri ekipe spopadle za dve mesti, ki nudita obstanek v ligi tudi v prihodnji sezoni. Predzadnje moštvo se za obstanek bori v dveh srečanjih z drugo uvrščeno ekipo druge lige, zadnje pa se poslovi od prvoligaške druščine.

Začetek v zeleni skupini je bil slab. Fužinar je gostoval na Primorskem in moral priznati premoč GO Volleyju že po treh nizih. Podobno nezadovoljni so bili Korošci po drugem krogu »končnice za obstanek«, ko so doma prvič v sezoni izgubili proti ekipi Lunos Maribora, ki je zeleno skupino odigrala izjemno. Fužinar je prvi set dobil izjemno lahko, kar na 17. točki, potem pa so gostje povsem spremenili potek srečanja. Domači nivo igre je pošteno padel, gostje pa so kaznovali vsako napako železarjev in naslednje tri nize dobili na 20, 23 in 9 točki. Tudi začetek februarja ni prinesel zmage v zeleni skupini. Šoštanj Topolščica se je Fužinarju maščevala za dva poraza v rednem delu in jih doma premagala brez oddanega niza. Kar naenkrat je vsa prednost, ki so si jo Mlakarjevi varovanci priigrali v rednem delu izpuhtela in zadnje tri tekme so odločale o obstanku v ligi. Četrti krog končnice je prinesel prvo zmago Fužinarja v tem delu tekmovanja, potem, ko so doma končno pokazali pravi obraz in nadigrali GO Volley, saj so jim v treh nizih dovolili vsega 48 točk. Za mirno glavo pred zadnjim krogom so bile potrebne točke proti Sebastijanu Škorcu in druščini iz Maribora. To se je tudi zgodilo, sicer Ravenčani niso zmagali, so pa ob porazu z 3:2 vseeno dobili eno točko, ki se je na koncu izkazala za odločilno. Lahko bi rekli, da je bil to minimalen poraz, ki je štel kot zmaga. Podoben razplet je prinesel tudi zadnji krog, ko je na Ravnah po petih nizih slavila ekipa iz Šoštanja, ki pa je vseeno izpadla v drugo ligo.

Zadnji krog zelene skupine je bil verjetno eden največjih trilerjev v zadnjih sezonah 1. DOL. Ravenčani so se na koncu vseeno izvlekli. Če smo pošteni, so si to tudi zaslužili, saj so kljub mnogim težavam ohranjali precej visok nivo igre in znova dokazali, da je odbojka na Ravnah še vedno doma. Ravne so vedno bile in bodo mesto odbojke, ki je tu venomer imela posebno mesto. Roko na srce, mnogo najboljših slovenskih odbojkarjev je v preteklosti že odraščalo na Ravnah in prav je, da tako tudi ostane.

 

Blaž Magdič

Oglejte si tudi