Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Odprtje slikarske razstave Maister 2015

Med 21. in 24. septembrom je v Vojašnici generala Maistra potekala že 17. tradicionalna likovna delavnica generala Maistra. Letošnjo likovno delavnico je organizirala 72. brigada Slovenske vojske v sodelovanju z občino Ravne na Koroškem, Kulturnim društvom koroških likovnikov, Sektorjem za vojaške zadeve Direktorata za obrambne zadeve, Osrednjo Koroško knjižnico dr. Franca Sušnika in Vojašničnim klubom Vojašnice generala Maistra.

 

Letos se je povabilu odzvalo 34 akademskih slikarjev, likovnih pedagogov in slikarjev samoukov tako iz civilnega okolja kakor tudi iz vrst pripadnikov Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske.

 

Udeleženci letošnje delavnice so ustvarjali na temo »Koroške vedute«, na platna pa prenesli lepote in vtise iz te prelepe slovenske pokrajine. Tradicionalno udeleženci za nekatera svoja dela, že zaradi narave likovnih delavnic, iščejo navdih tudi v Slovenski vojski in vojaštvu v Mariboru.

 

Dela, nastala na teh delavnicah, razstavljamo vsako leto ob dnevu 72. brigade. Tako se bodo letos postavila na ogled v prostorih Osrednje Koroške knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem, kjer bo potekala osrednja slovesnost ob dnevu enote, kasneje pa bodo trajno razstavljena v prostorih Vojaškega objekta Kadetnice in Vojašnice generala Maistra v Mariboru.

 

S krajšimi prekinitvami likovne delavnice potekajo že od leta 1995 in so tesno povezane z Maistrovim življenjem in delom. Jeseni vojaki povabijo v svoje vrste slikarje, ki nekaj dni preživijo z njimi in ustvarjajo na temo, katere navdih je general Maister, kraji v katerih je živel in pisal pomemben del slovenske zgodovine. Tako so v preteklih letih udeleženci delavnic na slikarska platna in papir prenesli lepote Maistrovega Zavrha, impozantnost objekta vojaške Kadetnice, Maistrove Slovenske gorice, ki jih je Vojanov opeval v svojih pesmih, Maribor kot mesto, kjer se je general zapisal v zgodovino, Pohorje in še druge kraje v Slovenskih goricah ter ob severni meji, ki so tako ali drugače povezani z generalom Rudolfom Maistrom.

 

General Rudolf Maister – Vojanov  vojak, politik, pesnik in slikar

 

V Vojašnici generala Maistra v Mariboru, ki nosi ime po tej veliki vojaški in večplastni osebnosti, želijo ohraniti spomin na prvega generala, ki ga je imenovala slovenska oblast. V svojem poklicu se vsakodnevno trudijo ohraniti lik vojaka, kakršen je bil general Maister, prav tako pa želijo obuditi tudi njegovo »nežnejšo« stran, stran, ki jo je izražal skozi svojo likovno-umetniško ustvarjanje.

 

 

Zbrane je na odprtju razstave nagovorila gostiteljica razstave, mag. Irena Oder, direktorica Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, ki je omenila, da je ta dan tudi dan splošnih knjižnic. Odrova je iz rok brigadirja Franca Koračina prejela plaketo 72. brigade Slovenske vojske. V imenu Občine Ravne na Koroškem je zbrane in vse slikarje, katerih dela so razstavljena, pozdravil in nagovoril še podžupan Aljaž Verhovnik,  prisluhnili smo tudi predstavni slikarjev in udeleženki delavnic Jelki Leskovar.

 

Kritičarka in umetnostna zgodovinarka Milena Zlatar je spregovorila o letošnjih stvaritvah in med drugim povedala: »Znano je, da je general Maister slikal, ne le pesnil, da se je družil s slikarji impresionisti (Rihard Jakopič, Matija Jama, Matej Sternen).« Zlatarjeva si je za otvoritev sposodila tudi sliko Rudolfa Maistra Pokrajina z Luno, naslikano leta 1896, ki je v lasti družine Maček iz Maribora, in jo postavila na ogled v grajskem razstavišču.

 

Razstavo je odprl glavni nosilec likovnih delavnic generala Maistra brigadir Franc Koračin, poveljnik 72. brigade in vojašnice generala Maistra v Mariboru.

 

S kulturno točko sta večer popestrili citrarki, mentorica Tina Kseneman in njena učenka Urška Živič iz Glasbene šole Ravne, moderatorka večera pa je bila Lidija Vidic.

 

72. brigada letos praznuje 23. obletnico delovanja. V sodelovanju z  občino Ravne na Koroškem in domoljubnim društvom Franjo Malgaj je bila to ena od številnih prireditev praznovanja. V ponedeljek, 23. novembra, bo potekala osrednja slovesnost ob obletnici 72. brigade in spominskem dnevu, Dnevu Rudolfa Maistra, v športni dvorani Osnovne šole Prežihov Voranc.

 

 

Oglejte si tudi