Logo MojaObčina.si
DANES
4°C
2°C
JUTRI
8°C
3°C
Oceni objavo

Odprtje razstave Davida Leitingerja: Plovni objekt

V Koroški galeriji likovnih umetnosti napovedujejo pester program v prihajajočih dneh. Z petkom, 21. aprila so v Galeriji Ravne odprli razstavo koroškega umetnika Davida Herzoga Leitingerja: Plovni objekt.

David Herzog Leitinger je akademski kipar, katerega primaren material ustvarjanja je les. Naplavljen les iz Drave ali les iz gozdov, ki obdajajo njegovo domovanje ob reki. S tega vidika je njegov umetniški razvoj, ki ga vodi od izdelovanja skulptur do objektov velikih dimenzij, nekaj povsem naravnega.

 

Plovni objekt z imenom Melania seveda nima ničesar skupnega s politično usmeritvijo ZDA. Plovni objekt nosi žensko ime, kot je to za ladje običajno. Plovilo je dolgo 58 in široko 25 čevljev. Ima ravno dno in je primerno za plutje po rekah. Poganjata ga dva izvenkrmna motorja s po 100 konjskimi močmi, ki plovilu omogočata maksimalno hitrost 3 vozle. Kovinska konstrukcija v obliki katamarana bo nosila lesen zaprt bivalni prostor, na katerem bo mogoče tudi prenočiti. Pri načrtovanja plovila je sodeloval arhitekt Miha Štefl.

 

Plovne razmere na reki Dravi so lahko zelo zahtevne, posebej jeseni, kot so pokazale zadnje poplave 5.11.2012. Vendar je plovba po reki in akumulacijskem jezeru lahko zelo prijetno doživetje, še posebej v spomladanskih in poletnih mesecih.

 

Reka Drava povezuje ljudi in običaje v dolini med  Pohorjem in Kozjakom. Nekoč plovna reka se je morala v 20. stoletju umakniti tehnološkemu razvoju in vedno večjim potrebam po energiji. Elektrika je vzela za talca lepoto neokrnjene narave rečnih bregov. Danes je reka vsakih nekaj kilometrov pregrajena z jezovi, ki vodo speljejo v turbine 21 hidroelektrarn. Jezovi zadržujejo vodo in ustvarjajo velika akumulacijska jezera. Leitingerjev plovni objekt je še en poskus vrniti reki njeno plovnost, njeno bistvo in ljudem približati njene lepote.

 

Plovilo je trenutno v izdelavi, predviden datum splavitve je 4. julij. Na razstavi v Galeriji Ravne bo na ogled maketa plovila, idejne skice in načrti za izdelavo.

 

Zasnovan  plovni objekt je od petka naprej na ogled  v Galeriji Ravne in sicer  maketa plovila, idejne skice in načrti za izdelavo. Umetnik živi ob Dravi in je z njo povezan, po drugi strani Dravska dolina doslej ni pokazala interesa, da doma postavi kakšno skulpturo, zato se je usodo odločil vzeti v svoje roke s tem projektom. Navdušil je tudi investitorja. Plovilo  ima ravno dno primerno za plutje po mirnih vodah, možno je tudi, da je zgolj zasidrano, ali pa da ga premika vleka.  Pri podrobnem načrtovanja plovila je sodeloval arhitekt Miha Štefl, ki je povedal, da gre v bistvu za restavracijo na vodi, ki ima tudi lastne kuhinjske prostore, vendar bi se njena namembnost lahko tudi spreminjala. Naročnik ga je angažiral, da idejne zasnove dobijo uresničljivo obliko.  

Plovilo je trenutno v izdelavi, predviden datum splavitve je 4. julij, sama razstava na Ravnah pa bo odprta do 16. junija.

Oglejte si tudi