Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

»Naj prostovoljec leta 2015« v Občini Ravne na Koroškem

Ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva je v Kulturnem centru Ravne potekala svečana podelitev nazivov »naj prostovoljec leta 2015« oz. »naj prostovoljka leta 2015« in »naj prostovoljska organizacija leta 2015« v Občini Ravne na Koroškem.

 

Prostovoljstvo deluje na različnih področjih – socialnem, športnem, rekreativnem, izobraževalnem, zdravstvenem, kulturnem, okoljskem, turističnem, v kriznih situacijah (na primer gasilske organizacije, reševalci) in na mnogih drugih področjih. Opravljajo ga ženske in moški, mladi ljudje in otroci, ljudje srednjih let in starejše osebe, vanj se lahko vključujejo vsi ljudje ob upoštevanju svojih zmogljivosti, saj zanj ni načelnih omejitev.

 

Prostovoljstvo ima velik pomen za skupnost, ker:

 

  • izboljšuje kakovost življenja v družbi;
  • brani interese posameznikov in skupin, ki so ogroženi, prikrajšani, potisnjeni ob  rob, izključeni;
  • je ena od osnovnih poti odzivanja civilne družbe na potrebe v njej in ustvarja možnosti aktivnega delovanja državljanov v družbi;
  • prostovoljsko delo je bodisi samostojna ali dodatna dejavnost in dodana vrednost delovanju služb in institucij.

 

Današnja prireditev je bila namenjena tudi proslavitvi Mednarodnega dneva prostovoljstva, ki ga bomo praznovali v soboto, 5. decembra. To je praznik vseh prostovoljk in prostovoljcev, vseh starosti in narodnosti, zato  je prav, da se spomnimo na vse prostovoljke in prostovoljce, ki letno opravijo več tisoč prostovoljskih ur.

 

Današnji dan nudi odlično priložnost, da javno izpostavimo vaše odlike in se vam zahvalimo za vaše delo, trud, čas, znanje, energijo in predvsem upanje, ki ga vlivate ljudem v teh težkih časih.

 

»Prostovoljke in prostovoljci ste tisti, ki s svojim empatičnim pristopom, prijazno besedo in nesebičnim odnosom, vsakodnevno izvršujete naše skupno poslanstvo – z močjo humanosti blažiti človekovo trpljenje! S tovrstnim ravnanjem ljudem v stiski vračate upanje in občutek varnosti, saj jim s svojo humanostjo, solidarnostjo in sočutno držo sporočate in nenehno dokazujete, da niso sami. Prostovoljci dnevno, brezplačno in nesebično namenjajte svoje znanje in svoj čas za zagotavljanje človekovega dostojanstva najranljivejših med nami in se s svojim delovanjem bojujete proti vsem vrstam diskriminacije. Prisotni in pripravljeni pomagati ste tudi, ko je ogroženo vaše življenje in na mestih, kjer pogosto ne srečamo nikogar drugega. Pri svojem delu pozabljate na osebne koristi in vedno ponudite roko tistemu, ki jo potrebuje« so bile besede moderatorke večera Lucije Mirkac.

Danes dokazano vemo, da je prostovoljstvo nenadomestljiva človekoljubna vrednota, ki ima velik pomen za razvoj in za prihodnost družbe.

 

Prav prostovoljsko delo je tisto, ki odločilno prispeva k razvijanju obstoječih sistemov, k socialnemu in drugemu napredku družbe, k razvijanju vrednot solidarnosti in k bolj povezani, humani, stabilnejši in uspešnejši družbi oziroma družbeni blaginji in ga kot takšnega smatramo kot obče dobro.  

 

V uvodu smo prisluhnili Aljažu Verhovniku, podžupanu Občine Ravne na Koroškem, ki je nagovoril vse nominiranke in nominirance ter ostale goste.

 

Sledila je kratka predstavitev nominirancev s projekcijo slik v ozadju.

 

Najprej nominirane prostovoljske organizacije:

 

Društvo invalidov: Društvo invalidov Mežiške doline ima več kot 2000 članov, od tega na Ravnah skoraj 1000. Prostovoljci svoje delo opravljajo na terenu, so zelo aktivni, člani - invalidi pa jih z veseljem sprejmejo.  V letu 2015 so opravili 12.000 prostovoljskih ur, število prostovoljcev pa je trenutno 43. Izvedli so številne delavnice, usposabljanja, programe, imeli so pedagoško akcijo in aktivni so bili pri občinskem projektu »Občina po meri invalidov«. Predlagateljica je gospa Uršula Gostenčnik.

 

Komisija za socialo in stanovanjske zadeve pri Društvu upokojencev Ravne na Koroškem: Delo komisije je usmerjeno v spremljanje socialnega stanja članov - starejših in reševanja njihovih potreb. Prav tako opravljajo svoje delo na terenu in svoje člane razveselijo z obiski na njihovih domovih. V letu 2015 so člani opravili od 20 do 30 prostovoljskih ur, število prostovoljcev pa je trenutno 20. Predlagatelj je Društvo upokojencev, predsednik Jože Prednik.

 

Nominirani posamezniki:

 

Davorin Kragelnik: Davorina Kragelnika poznamo kot dolgotrajno aktivnega prostovoljca na več različnih področjih. Vsa leta je aktiven član Društva invalidov Mežiške doline, v svojih zelo rosnih mladih letih je bil aktiven član tabornikov, v letu 1980 je bil proglašen za UDARNIKA kot brigadir na republiški delovni akciji, bil je zelo aktiven in uspešen na športnem področju, v preteklih letih pa je bil uspešen tudi na političnem področju. Bil je tudi pobudnik za vključitev občine v projekt »Občina po meri invalidov«. Predlagatelj je Uršula Gostenčnik, predsednica Društva invalidov Mežiške doline.

 

Jelka Lečnik: Jelka Lečnik kot prostovoljka v Koroškem medgeneracijskem centru vodi glasbeno skupino »Koroški mix«, ki smo ga že lahko poslušali ob pričetku naše prireditve. Skupina je postala zelo priljubljena in šteje vedno več članic in članov. V letu 2015 so izvedli že 10 javnih nastopov, predstavili so se tudi na ulicah Celovca. Gospa Jelka Lečnik je v letu 2015 opravila 100 prostovoljskih ur. Predlagatelj je Koroški medgeneracijski center.

 

Dajana Vodnjov: Dajana Vodnjov je kot prostovoljka najaktivnejša članica Društva proti mučenju živali in prevzema vodilne funkcije. Vsakodnevno rešuje zavržene in mučene živali ter na različne načine soustvarja socialno okolje. Uspešno je organizirala različne akcije, preventivne delavnice, predavanja, bila je tudi glavna iniciatorka in organizatorka dobrodelnega koncerta za zapuščene živali Koroške, ki je bil že dvakrat organiziran v Družbenem domu na Prevaljah. V letu 2015 je opravila 1500 prostovoljskih ur.

 

Jolenta Doblšek: Jolenta Doblšek je prostovoljka Rdečega križa že 48 let in aktivno sodeluje na področju sprejemanja in razdeljevanja oblačil, obutve in higienskih materialov v skladišču Rdečega križa in kljub temu, da je zelo aktivna na tem področju, je tudi prostovoljka z dušo ter pripravljena vsakemu pomagati. V letu 2015 je opravila 300 prostovoljskih ur. Predlagatelj je Območno združenje Rdečega križa Mežiške doline, Krajevna organizacija Rdečega križa Ravne.

 

Jože Kotnik: Jože Kotnik je aktiven prostovoljec na različnih humanitarnih področjih, pri Rdečem križu je prostovoljec že 35 let. Zelo aktiven je pri krvodajalstvu – sam je kri daroval kar 87-krat, potem pri razdeljevanju hrane pomoči potrebnim, razvozu prehrambnih paketov na dom starejšim in invalidom, kar opravi kar z lastnim avtomobilom, pomaga pri prevzemu hrane, obiskuje starejše na njihovih domovih in v domu starostnikov. Več kot 50 let je tudi aktivni član prostovoljnega gasilskega društva Kotlje. Skratka, je prostovoljec z dušo in ima čut za ljudi v stiski. V letu 2015 je opravil 500 prostovoljskih ur. Predlagatelji so Območno združenje Rdečega križa Mežiške doline, Krajevna organizacija Rdečega križa Ravne, Krajevna organizacija Rdečega križa Kotlje, Krajevna skupnost Kotlje in Prostovoljno gasilsko društvo Kotlje.

 

Anica Abraham: Anica Abraham je aktivna članica Društva upokojencev Ravne in že 12 leto vodi komisijo za šport in rekreacijo. Je marljiva in skrbna, skrbi za nemoteno delovanje vseh 14 sekcij za šport v Društvu upokojencev. Spremlja in organizira razna športna tekmovanja, pripravlja poročila o le-teh, se udeležuje treningov in pomaga pri drugih športnih aktivnostih. Njeno delo je v celoti prostovoljno. V letu 2015 je opravila 120 prostovoljskih ur. Predlagatelj je Društvo upokojencev Ravne na Koroškem.

 

Marija Bavče: Marija Bavče je že leta aktivna prostovoljka in članica Društva upokojencev Ravne. Dela na projektu »Starejši za starejše«, zelo aktivna pa je tudi pri občinskem programu »Mladi za starejše«. Poleg tega obiskuje tudi upokojence na njihovih domovih v odročnih krajih. Je tudi aktivna prostovoljka v prvih šolskih dneh meseca septembra, kjer sodeluje pri projektu »Varnost na cesti«. V letu 2015 je opravila od 150 do 170 prostovoljskih ur. Predlagatelj je Društvo upokojencev Ravne.

 

Antonija Vrbnjak: Antonija Vrbnjak je aktivna članica in prostovoljka v Društvu Sožitje Mežiške doline. Kot prostovoljka se udeležuje taborov vseživljenjskega učenja, zelo aktivna je pri delu v društvu, kjer že 12 let vodi KLUB PRIJATELJEV. Delo prostovoljke opravlja z veseljem, spoštovanjem in plemenitostjo do oseb s posebnimi potrebami. V letu 2015 je opravila 2020 prostovoljskih ur. Predlagatelj je Društvo Sožitje Mežiške doline, društvo za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju.

 

Sledila je podelitev zahval in razglasitev naj prostovoljca oz. naj prostovoljke ter naj prostovoljske organizacije!

 

»Komisija, ki je bila imenovana za izbor naj prostovoljca oz. naj prostovoljske organizacije, je imela zelo težko nalogo. Izmed vseh nominirancev, ki si prav vsi od prvega do zadnjega, ki sedaj stojijo na odru, več kot zaslužijo naziv naj prostovoljca oz. naj prostovoljke in naj prostovoljske organizacije je morala izbrati tisto organizacijo in tistega posameznika, ki je po svojih dejanjih, opravljenih prostovoljskih urah in s svojim razdajanjem ter aktivnostmi in požrtvovalnostjo največ doprinesel k naši družbi in lokalnem okolju,« je povedala moderatorka.

 

 

Za Naj prostovoljsko organizacijo leta 2015  je bilo izbrano: Društvo invalidov Mežiške doline.

 

Za naj prostovoljko leta 2015 je bila izbrana: Dajana Vodnjov.

 

Priznanja je podelil podžupan Občine Ravne na Koroškem Aljaž Verhovnik, ki je podelil tudi zahvale vsem ostalim.

 

Kulturni program so sooblikovali Koroški mix, Milan Kamnik, Koroške jekleničke - folklorna skupina OŠ Koroški Jeklarji, učenke od 2. do 5. razreda pod vodstvom Suzane Makič ter Pevski zbor Mlada srca, ki ga  vodita Rezka Petek in Jožica Pušnik.

 

Oglejte si tudi