Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Mladinska iniciativa za 3. razvojno os

V petek, 14. 10. 2016, je na upravi DARS-a v Celju potekal sestanek na temo 3. razvojne osi, katerega sta se udeležila vodja Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik in dr. Matic Tasič, predsednik odbora za izgradnjo hitre ceste na Koroško pri Svetu koroške regije. S strani DARS-a so se srečanja udeležili Janez Kušnik, Ana Sodnik ter član uprave DARS-a Vili Žavrlan. V imenu Ministrstva za infrastrukturo je bil prisoten Zvonko Zavasnik.

 

Predstavnika Inštituta za ekonomska raziskovanja (IER) dr. Matjaž Črnigoj in Marko Ogorevc sta predstavila »Analizo ekonomskih učinkov investicij v prometno infrastrukturo«. Študija temelji na podatkih iz let 2007- 2015, ki so bili pridobljeni iz uradnih evidenc (AJPES, GURS,…). V študijo so zajeli okoli 120.000 poslovnih subjektov. Študija ni pokazala odstopanj pri gradnji severnega kraka 3. razvojne osi v primerjavi z gradnjama hitre ceste H4 Razdrto – Nova Gorica in Pomurske avtoceste. Tako je bila ocena elastičnosti na odseku koroške hitre ceste s 4% primerljiva z omenjenima cestama na Primorskem in v Pomurju. Najpomembnejši rezultat študije je pokazal, da bi izgradnja koroške hitre ceste doprinesla okoli 40 milijonov EUR povprečnega letnega doprinosa v BDP in to samo na področju izgradnje ceste. Ta podatek je jasno pokazal, da je investicija v 3. razvojno os popolnoma upravičena.

 

V naslednjih dneh bo opravljena še recenzija študije, ki jo bo opravil Veljko Bole iz Ekonomskega inštituta. Dokončna študija bo umeščena v študijo variant in faznosti gradnje. Tako bo Ministrstvo za infrastrukturo odločilo ali bo cesta na Koroško že v osnovi 4-pasovnica, ali pa bo potrebna fazna gradnja. Odločitev se pričakuje še v tem letu.

 

Izvedeli smo tudi, da se pri sprejemu državnega prostorskega načrta Šentrupert – Velenje ministrstvo drži časovnice in je sprejem predviden še v tem letu. 

 

V imenu Mladinske iniciative za 3. razvojno os

Aljaž Verhovnik

Oglejte si tudi