Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

Koncert ob 115-letnici Pihalnega orkestra železarjev Ravne - Queen Symphony

Športna dvorana pri OŠ Prežihovega Voranca je v soboto, 22. aprila 2017, gostila naš ravenski orkester, ki letos praznuje svoj jubilej.

Orkester v letu 2017 obeležuje 115-letnico delovanja, ki jo je praznoval na prav poseben način. Pridružila sta se mu priznani mešani pevski zbor APZ Maribor in Mešani pevski zbor Oddelka za glasbo PEF Maribor, ki delujeta pod umetniškim vodstvom mednarodno priznane skladateljice in zborovodkinje Tadeje Vulc.

Pihalni orkester Železarjev Ravne je bil ustanovljen leta 1902, kar je točno 115 let vaj, nastopov in prijetnih prijateljskih druženj. V teh letih se je poleg glasbe stkalo neverjetno veliko prijateljstev, ljubezni in družinskih povezav z orkestrom. Ko ste del takšnega orkestra, je ta pripadnost in povezanost včasih nujnejša in bolj dobrodošla kot glasba sama. Seveda, glasba združuje!

 

Orkester je že vrsto let usmerjen predvsem h koncertni dejavnosti, ne manjka pa tudi nastopov z lahkotnejšim programom, korakanja in igranja na pogrebih. Železarji se lahko pohvalijo z bogato preteklostjo na področju glasbenih tekmovanj doma in v tujini. Med številnimi nagradami izstopajo dosežki na svetovnih prvenstvih na Nizozemskem (Kerkrade 78, 89, 97, 01, 05).

Orkester se je z izjemnim organizacijskim delom vseh prejšnjih predsednikov in njihovih odborov, prostovoljnim delom glasbenikov, podpori mesta in občanov ter z izjemno karizmatičnimi dirigenti, kot so bili Jožko Herman, Alojz Lipovnik in Srečko Kovačič, razvil v pravo glasbeno inštitucijo, brez katere si našega mesta in kulture na Koroškem sploh ne moremo predstavljati.

 

Prepotovali so velik del Evrope, vendar že od samega začetka skrbijo za kulturni utrip domačega mesta. S svojim abonmajem, z naročanjem skladb in gostujočimi dirigenti želijo pospešiti glasbeni razvoj in skušajo predstaviti raznolike programe najširši publiki, Ravenčanom, ki resnično ˝živijo z muziko˝, kot rečemo orkestru tu na Ravnah.

 

Za svoje poslanstvo na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti je orkester prejel častni znak svobode Republike Slovenije.

 

Pod zvoki taktirke Gregorja Kovačiča smo prisluhnili kar nekaj skladbam oziroma zgodbam. Ob zvokih legendarnih Queenov pa je bil koncert še bolj čaroben in obletnici v čast.

 

Ob častitljivem jubileju so ravenski godbeniki prejeli številne čestitke. Podeljenih je bilo veliko priznanj. Med prvimi pa jim je čestital in jim zaželel še veliko uspehov župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen.

 

Program je skozi besedo prepletala Špela Šavc. 

Oglejte si tudi