Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Koledniki s pesmijo od hiše do hiše

Koledovanje izvira iz rimskih časov in se je kot star predkrščanski narodni običaj ohranilo do danes, poteka pa v času okrog novega leta, zlasti med 25. decembrom in 6. januarjem.

Koledovanje postaja vedno bolj razširjeno in tradicionalno povsod na slovenskih tleh. Nešteto otrok, mladine in starejših je v minulih letih stopalo po tej poti petja, molitve, veselja, druženja, prinašanja voščil in blagoslova ob praznikih ter v novem letu. Koledniki so bili vedno prinašalci veselja in povezovalci župnije. Veselje, ki se širi po vsej fari, seže preko meja Slovenije v daljne kraje, kjer pa zaradi revščine in zaostalosti, preganjanja, bolezni, stiske in osamljenosti ni vedno tako prijetno, kot je pri nas.

Besedila pesmi kolednic so bila skoraj v vsaki vasi drugačna, vendar so imele vse kolednice enako vsebino. Prvi del  pesmi je bil pozdrav hiši (Bog požegni hišo in ljudi, ki živijo notri v nji …),  v drugem delu pesmi so koledniki prinašali v hišo srečo, zdravje in dobro letino (Bodi zdrava vam družina in živina …), v tretjem delu pesmi pa so prosili darov s praznične mize.

"Kmet ni pozabil na novoletno jutro otresti zasneženega sadnega drevja – da bi v prihodnjem letu dobro obrodilo! Predvsem pa novoletna voda prinaša zdravje. Cela družina se je nekdaj umila v novi vodi, ki jo je dekle prineslo od studenca. To je bilo zagotovilo, da bodo vsi člani družine vse leto sveži in zdravi, spremljali pa jih bosta sreča in blaginja. "

S praznikom svetih Treh kraljev je konec skrivnostnih dni na prelomu med starim in novim letom, spet se začne resničnost vsakdanjega dela. Konec je strahu pred temo in mrazom, saj je vsak dan daljši od prejšnjega, vsak dan je več svetlobe in več toplote.

Običaj koledovanja gojijo ravenski koledniki že dolga leta, saj so s koledovanjem pričeli že v šestdesetih letih. Okoli leta 1990 pa so ravenski koledniki pričeli nastopati še na drugih pevskih prireditvah. So člani KD Svitanje in MePZ župnije Ravne, kjer so se kot pevci tudi spoznali in na pobudo Ivana Jeromla sestavili skupino kolednikov. Družijo se predvsem z namenom ohranjanja starih običajev, kot sta trikraljevsko in svečansko koledovanje, po katerem so si nadeli tudi ime.

 

Tudi letošnje leto so številne občane in druge januarja obiskali koledniki društva ter jim polepšali dan s prepevanjem čudovitih božičnih pesmi. Mlajša skupina, otroci, razdeljeni v pet skupin, so obiskali okoli 150 družin po našem mestu in blagoslovili njihove domove. Spremljali so jih tudi odrasli, ki so poleg družin naše občine obiskali še bolnišnico Slovenj Gradec in oba doma starostnikov (Prevalje in Črneče).

 

Ob šegi, ki označuje prehod iz starega v novo leto, pa na podboje vrat napišejo napis 20+G+M+B+16, ki pomeni leto in začetne črke imen treh kraljev, Gašperja, Mihe in Boltežarja.

»Vsako leto znova nezadržno v deželo prihaja pomlad, tista pomlad, ki jo je priklicalo mlado žito na božični mizi, zimzeleni okras v bohkovem kotu in  smrečica ob vaškem potoku.« (Dušica Kunaver)

Oglejte si tudi