Logo MojaObčina.si
DANES
4°C
2°C
JUTRI
8°C
3°C
Oceni objavo

Izjava za javnost po srečanju z ministrom za infrastrukturo dr. Petrom Gašperšičem na temo 3. razvojne osi

 

Na podlagi prošnje za srečanje na tematiko 3. razvojne osi, ki smo jo ob začetku leta predsedniku Vlade Republike Slovenije dr. Miru Cerarju poslali predstavniki koroške delegacije, smo se v sredo 11. februarja 2015, predstavniki koroške delegacije sestali z ministrom za infrastrukturo dr. Petrom Gašperšičem.

 

Izpostavili smo koroško cestno problematiko, argumente v prid 3. razvojni osi, varnostno situacijo na cestah, predvsem pa pomen 3. razvojne osi za mlade. Od ministra smo pričakovali jasne odgovore kaj se bo in kaj se dogaja na projektu 3. razvojne osi, vključno s časovnico aktivnosti.

 

Šokirani smo bili nad odgovorom, da o 3. razvojni osi v celoti (med Hrvaško in Avstrijo) ni smiselno razmišljati, saj v osrednjem delu Slovenije ni postorjenega popolnoma nič in je sama izvedba projekta precej vprašljiva. To je tudi razlog, da 3. razvojna os kot celota ne bo mogla biti vključena v t. i. »Junckerjev paket«, saj ne vsebuje širšega mednarodnega pomena. Minister je pojasnil, da bo država v javno-zasebno partnerstvo vključila DARS – Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji, ki naj bi tudi projektirala in investirala v severni krak 3. razvojne osi (med A1 in Koroško).

 

Dobili smo zagotovila, da aktivnosti na področju umeščanja 3. razvojne osi na relaciji A1 – Velenje potekajo, trasa med Velenjem in Slovenj Gradcem pa je že umeščena. Zahtevali smo nadaljevanje s pripravo projektne dokumentacije in odkupom zemljišč na celotni trasi. Prav tako umeščanje trase na relaciji Slovenj Gradec – Dravograd – MMP Holmec.

 

 

Na pobudo Mladinske iniciative za 3. razvojno os, bo Ministrstvo za infrastrukturo na svoji spletni strani redno obveščalo javnost katere aktivnosti potekajo na projektu 3. razvojne osi. Več konkretnih odgovorov, vključno s časovnico aktivnosti realizacije 3. razvojne osi pa pričakujemo ob obisku Vlade Republike Slovenije na Koroškem, ki bo predvidoma konec marca 2015.

 

V imenu Mladinske iniciative za 3. razvojno os

Aljaž Verhovnik, vodja iniciative

Oglejte si tudi