Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
5°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

IZJAVA ZA JAVNOST po obisku ministra za infrastrukturo dr. Petra Gašperšiča


V petek je Slovenj Gradec obiskal minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič. Bolj natančno bi lahko rekli, da so minister in ekipa prišli povedati to, kar Korošci poslušamo že od leta 2006. Kljub optimističnim napovedim vseh prisotnih, kjer mimogrede predstavniki iniciative iz nam neznanih razlogov nismo smeli sodelovati, ne bomo preveč evforični, saj smo takšne besede slišali že od mnogih politikov, med drugim tudi od premiera, ceste pa še vedno ni. Izjave vzbujajo nejevoljo tudi zato, ker obljube segajo celo v mandate dveh prihodnjih vlad, za katere ne vemo, kakšne bodo njihove ključne infrastrukturne usmeritve.
Kljub optimističnim napovedim ministra Gašperšiča in njegove stranke SMC, v Mladinski iniciativi za 3. razvojno os ne moremo mimo nekaterih njegovih izjav. Minister je namreč za 24ur.com (10.3.2017) na vprašanje ali bo cesta štiripasovnica izjavil, da »v končni fazi bo«, ni pa pojasnil, kaj je s tem mislil. Izjava zato pušča bojazen, da se bo najprej zgradila polovična hitra cesta. Pri tem želimo poudariti nesporno stališče Korošcev, da pristanemo samo na štiripasovnico že od samega začetka, saj je država pred kratkim ukinila še edino dvopasovno hitro cesto v Sloveniji, to je proti Tržiču in to zaradi razlogov varnosti na cesti.
Ob zadnjem obisku koroške delegacije na DARS-u 14. februarja letos, smo Korošci zahtevali podpis posebnega sporazuma ali sprejem zavezujočih sklepov vlade, iz katerih bo razvidna časovnica izgradnje ter štiripasovna oblika hitre ceste. Minister Gašperšič je za 24ur.com (10.3.2017) izjavil, da »vlada ne sklepa tovrstnih sporazumov«. Naj še enkrat poudarimo, da so bili v primeru izgradnje Pomurske avtoceste, sprejeti zavezujoči sklepi vlade s časovnico in obliko ceste. Zato zahteva Korošcev ni nobena novost in bomo pri tem vztrajali. Pri tem želimo poudariti, da operativni načrti vlade za Korošce niso dovolj jasno zagotovilo za izgradnjo ceste.
Ob vseh izjavah pa je Mladinsko iniciativo najbolj zmotila izjava ministra, o kateri je poročal Dnevnik TV SLO 10.3.2017), da se bomo Korošci od Slovenj Gradca naprej proti Holmcu morali sprijazniti z rekonstrukcijo obstoječih cest. Takšne izjave so za iniciativo popolnoma nesprejemljive, saj se v Mežiški dolini nahaja gospodarsko središče Koroške, ki potrebuje neposredno povezavo v hitro cesto.
Ob tem bega iniciativo tudi izjava predsednika uprave DARS-a dr. Tomaža Vidica, da ima širitev ljubljanske obvoznice prednost pred izgradnjo 3. razvojne osi ter da še vedno ni znana finančna konstrukcija izgradnje hitre ceste, kar je 10.3.2017 poročal časopis Dnevnik. Vse te izjave kličejo po takojšnjemu sestanku s pristojnimi in zahtevajo jasna pojasnila, saj je bil petkov obisk na Koroškem popolnoma strankarske narave in širša javnost ni bila vključena. Zato še vedno velja konec marca za skrajni rok o dogovoru med Ljubljano in Koroško s časovnico in obliko
ceste. V nasprotnem primeru, se bo žal morala izvesti opozorilna akcija z oviranjem prometa, zasluge za to pa si bo morala pripisati vlada.

HOČ´MO CESTO!
Koordinator
Mladinske iniciative za 3. razvojno os
Aljaž Verhovnik,l.r.

Oglejte si tudi