Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
10°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Florijanova nedelja

Florjanova nedelja je v številnih slovenskih župnijah tudi letos privabila gasilce k Florjanovi maši, ki je zaradi pisanih praporov z upodobljenim zavetnikom in ličnih uniform videti drugačna od drugih maš in je edinstven dogodek v cerkvenem letu. Še posebej je slovesno tam, kjer za­igrajo tudi pihalni orkestri.

 

Tako je bilo tudi na Ravnah na Koroškem. V spremstvu koračnice Pihalnega orkestra železarjev Ravne se je pričela slovesnost ob praznovanja Svetega Florjana – zavetnika gasilcev. Vse od Gasilskega doma Ravne pa do cerkve sv. Egidija se je vila procesija. Ob zvokih koračnice smo lahko občudovali slavnostno korakanje naših godbenikov in gasilcev, tako članov kot tistih iz PGD Ravne in ostalih okolišev. V farni cerkvi je sledila še maša s kulturnim programom.

Do začetka 16. stoletja je bil sv. Florjan zaščitnik Avstrije in krajev, ki so se borili proti osvajalskim pohodom Turkov. Kasneje je postal zaščitnik narodov Evrope - kot branilec pred eno najhujših naravnih sil - OGNJEM! Sv. Florijan je zaščitnik pred požarom, upodobljen na pročeljih gasilskih domov, in varuh duš pred večnim ognjem ter povezovalec ljudi v naših krajih, kjer so mnogi župljani hkrati člani domačih gasilskih društev.

Po maši je potekalo še druženje pogostitvi - kot je za to priložnost v navadi tudi s »šnitami«, ki so omamno dišale po celem mestu. 

Oglejte si tudi