Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

FESTIVAL SOLZIC, 22. 5. - 25. 5. 2014

Organizator:

Občina Ravne na Koroškem, oz.:  Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinsko dejavnost Ravne na Koroškem

 

Informacije:

TIC Ravne na Koroškem
Mladinski hotel Punkl,
Gozdarska pot 18
2390 Ravne na Koroškem

Tel/fax: +386 (2) 82 21 219

 

Vodja Festivala solzic: Renata Picej  041/759 490

 

e-pošta: festivalsolzic@mail.com

 

PREDSTAVITEV:

 

Festival solzic je nova prireditev na Koroškem. Programsko vsebino črpa iz dediščine Prežiha ter dediščine narave, kulture, tradicije, človeka in življenja pod Uršljo goro. Konec maja bo za turistični užitek povezal koroške kraje in ljudi v praznik Koroške.

 

» Korošci smo zmerom za mušter bili!«, je zapisal Mitja Šipek in v svoji pesmi zapel Milan Kamnik, zato je zdaj čas, da Korošci tudi skozi turizem in prireditve v znamenju Festivala solzic, konec maja, demonstriramo povezanost, prijateljstvo in ljubezen; do okolja iz katerega izhajamo, do narave, ki nas v zavetju koroških gora in hribov dobrohotno gosti,  dediščine vseh vrst in koroškega življenja, ter gostoljubno in z veseljem  vse to postavimo na ogled  ter turistični užitek. Konec meseca šmarna pripravljamo dogajanje za razpoloženje ponosa na tradicijo življenja pod Uršljo in radosti druženja v imenu pomladi, prijateljstva, ljubezni in miru. Pripravljamo Festival solzic  (v trajanju od 22. do 25. 5.), in vabimo na Ravne in v Kotlje prebivalce vseh koroških občin, tudi in predvsem vseh dvanajst županov ter goste od blizu in dale; seveda tudi iz Avstrijske Koroške!

 

Praznik Koroške

Festival, ki traja 4 dni (2 dni poteka na Ravnah in 2 dni v Kotljah ter na Prežihovi bajti) nosi s seboj različne prireditve, z željo, da v tem izpostavljenem času, vsakdo najde nekaj zase. To bo Praznik Koroške in bo regijskega pomena; na prireditvi »Solzica miru«, na programu v nedeljo, 25. maja ob 13. uri, naj bi se srečali, prvič v zgodovini vsi koroški župani, občine in občinski sveti.

 

Prireditev je brezplačna, razen VEČERJE POD SOLZICAMI, v četrtek in petek, ko gre za kulinarično prireditev z večerjo.

 

 

 

 

 

 

 

 

PROGRAM

Ravne, četrtek, 22. 5. 2014 

18.30 otvoritev festivala pred stavbo Občine Ravne na Koroškem

19.00-22.00 VEČER POD SOLZICAMI; na Trgu svobode in na Partizanski ulici (VEČERJA POD SOLZICAMI: koroška kulinarika danes (plačljivo), rezervacija miz na tel. 040/205 464, Andrej), kulturni program, koncert Pihalnega orkestra Ravne in Helene Blagne.

 

Ravne, petek, 23. 5.  2014

10.00-14.00 GOZD V GUŠTANJU; predstavitev in nastop Osnovnih šol na Trgu svobode

15.00-19.00 GOZD V GUŠTANJU; Vražje pemzlarke rišejo na trgu; VRT POD URŠLJO: Gostilna Lečnik - predavanja na temo gozda, vode, metuljev in zdravilnih rastlin ter cvetja v kulinariki, z vmesnimi nastopi Glasbene šole Ravne.

19.00-22.00 VEČER POD SOLZICAMI; na Trgu svobode in na Partizanski ulici (VEČERJA POD SOLZICAMI: koroška kulinarika danes (plačljivo), rezervacija miz na tel. 040/205 464, Andrej), kulturni program (Vera Trafela, Osvobojena koroška ljudska pesem, Stilska solzica v moderni obleki, Zvočni vrt Maje Ocepek), koncert Pihalnega orkestra Ravne in Tereze Kesovija.

 

Kotlje, sobota, 24. 5. 2014

10.00-17.00 Kotlje center: Koroška tržnica; Rožna tržnica (Koroški vrt, razstava solzic, predstavljajo se cvetličarji, trajničarji in floristi, možnost nakupa cvetja in rastlin); Razstava fotografij in slik v župnišču

10.00 Voden pohod v Pekel

12.30 Milenijska fotografija

14.00 Obisk padalcev

16.00-18.00 Prežihova bajta; Kulturni perpetuum mobile – v besedi, glasbeni okvir Milan Kamnik

18.00-20.00 Jazz pri Toniju: Koroška deželna jazz kolekcija, vrt Gostilne pri Toniju v Kotljah

20.00-24.00 Kotlje center: Koroški glasbeni večer (Ditka, Milan Kamnik, Farthy animals, RDDNDRN)

 

Kotlje, nedelja, 25. 5. 2014

10.00-13.00 vrt Gostilne pri Toniju: Otroški program: delavnice in obisk pravljičnih bitij; na obisk pride: Pravljična vas Leše, Perkmandeljc iz Črne, Dežela škratov iz Slovenj Gradca ter Povodni mož iz Raven

10.00-16.00 Center Kotelj: KOTL'JADA, priprava izvirne koroške enolončnice

10.00-16.00 Razstava fotografij in slik v župnišču

10.00-16.00 Ta gurši gvant (ta lepša obleka, noša), vabilo, da se prireditve gostje udeležijo v noši ali obleki iz časa Prežiha! Čaka nagrada za najlepše oblečenega moškega in najlepše oblečeno žensko! Dobrodošli tudi obiskovalci v uniformah!

10.00-12.00 Kotlje center: Kulturni perpetuum mobile – v glasbi, plesu in folklori

12.30 Kotlje center: več kot 200 pevcev iz Raven in drugih krajev Koroške poje.

Program: Rož, Podjuna, Zila; Lipa in Dan ljubezni

13.00 Solzica miru in Klic po miru

14.00 Venec solzic

 

Vse je brezplačno, razen prireditev Večerja pod solzicami (v četrtek in petek zvečer), ki je plačljiv kulinarični dogodek!

 

PREDSTAVITEV POSEBNIH DOGODKOV:

 

Solzica miru in Klic po miru

Iz prostora pod Uršljo goro bomo v svet poslali klic po miru! In sicer v vsa mesta, ki imajo prestižni naslov – mesto miru. Poleg Slovenj Gradca jih je po svetu še okoli 130 (aktivnih le okoli 30). Ta mesta bomo povabili, da se nam naslednje leto pridružijo na Festivalu solzic, kjer bo poseben program z naslovom »Rože miru«. Koroška tovrstni klic po miru lahko pošlje v svet, saj jo pri tem podpirajo dejstva zgodovine: Turki, boj za severno mejo (Maister, Malgaj, Rupnikova linija), zadnja bitka II. svet. vojne na Poljani, bitka na Holmcu za samostojno Slovenijo...

Solzico miru prejme oseba, ki je v Sloveniji prva odgovorna in zadolžena za mir. Upamo, da jo bo v Kotljah, 25. 5. osebno prevzel Borut Pahor.

 

Venec solzic

Počastitev tistih oseb, ki so za promocijo Koroške in Slovenije storili največ.

 

Milenijska fotografija je režirana fotografija, ki jo bo ustvaril priznani hrvaški fotograf Šime Strikoman. To pomeni, da se v želeni obris  (obris solzice) začrtan na tla, postavijo ljudje, fotograf pa jih posname iz gasilske lestve 50 m nad tlemi. Prosimo, da se osebe, ki želijo pri tem sodelovati, oblečejo v belo, kot so beli cvetovi solzic. Prireditev bo v soboto, 24. 5. , ob 12.30 uri v Kotljah.

 

VABILO na Kotl'jado

Kuhanje izvirne koroške enolončnice

Pravila in pogoji sodelovanja so enostavni. Ustvariti je treba izvirno enolončnico, ki se jo pripravlja na samem prireditvenem prostoru - v lastnem kotlu ali loncu (vsaj 15 l), in sicer na odprtem ognju ali plinskem gorilniku. Enolončnica mora vsebovati najmanj tri živila, ki so zrasla, bila vzrejena ali pa predelana na Koroškem (ješpenj, ajda ali teletina). Živila oz. sestavine iz Koroške morajo biti jasno navedena na recepturi, hkrati pa morajo tekmovalci dokazati izvor koroških sestavin (npr. ime kmetije, kjer so živilo nabavili). Za razliko od podobnih prireditev, enolončnic ne bo ocenjevala strokovna komisija, temveč  bodo najboljšo enolončnico določili obiskovalci prireditve.

 

Zmagovalna enolončnica bo medijsko izpostavljena in bo eno leto veljala kot posebna koroška specialiteta, v tem času pa se bo ponašala z nazivom »Najboljša »župa« KOTL'JADE«. Štartnina znaša 40 EUR za gostince in 20 EUR za društva, skupine in posameznike. Informacije in prijave na: festivalsolzic@gmail.com  ali na tel. 041/759 490. Do zasedbe predvidenih mest za pripravo jedi. Prireditev bo v nedeljo, 25. 5. 2014, med 10.00 in 16.00 uro v Kotljah.

 

Oglejte si tudi