Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

FESTIVAL SOLZIC

Festival solzic, ki se je letos odvijal že četrto leto zapored se je po otvoritvi na Strojni prestavil v Prežihove Kotlje. Pisateljeve solzice so namreč prinesle ime temu festivalu. Pester in raznolik nabor dogodkov se veže v koroški šopek kulture, tradicije, zgodovine, dediščine in vso neomajno lepoto in klenost dežele pod Uršljo goro. Hkrati je prireditev poklon našemu pisatelju Lovro Kuharju - Prežihovemu Vorancu in solzicam. Je tudi poklon zemlji in cvetlicam, predvsem solzicam, ter simbol izjemno pestrega nabora dediščine narave, človeka in njegovega življenja pod Uršljo goro.

 

Še pred tem pa so si v petek , 19. maja 2017, v dopoldanskem času predšolski otroci iz enote Solzice, skupina otrok  starih 5-6 let vzgojiteljice Alenke Nerad Rožej in Sabine Mihalič Vrtca Ravne na Koroškem v okviru Festivala Solzic ogledali simbole  na zidu pred občino Ravne na Koroškem, ki predstavljajo 5 elementov turizma.

  1. Les in gozdovi Koroške
  2. Voda
  3. Zemlja
  4. Ogenj
  5. Metal

Otroci so likovno  poustvarjali in se seznanjali z vsebino in pomenom simbolov. Pozdravila sta jih tudi župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen in direktorica občinske uprave Anita Potočnik Slivnik.

Program v soboto v Kotljah je popestrila Koroška tržnica s številnimi in izredno raznolikimi stojnicami ter KOROŠKA TRŽNICAKotl'jada, kjer so tri skupine spretno vrtele kuhalnico in pričarale mamljive vonjave.

 

Kulturni perpetuum mobile so ustvarjale folklorne skupine: CUDV Črna, KD Prežihov Voranc Ravne, Luka Kramolc iz Šentanela, Gozdarja iz Črne in beneške folklorne skupine Živa nit, ki se je predstavila s  plesi Nediških dolin in Posočja. Na prizorišče so prikorakali in zaigrali člani Godbe na pihala Ojstrica iz Dravograda, zapeli pa so MPZ Leše, Vesele kmetice in Smrtnikova dekleta z Obirskeg pri Železni Kapli.

 

V Peklu, kot ga je v svoji črtici Solzice opisuje Prežihov Voranc, je obiskovalce pričakal peklenski sprejem; svojevrstna inscenacija in preplet literature, dediščine, ljudskih zgodb, kulinarike, tradicije in avtentičnosti kraja.

 

Festival solzic je postregel tudi s prav posebnimi zanimivostmi. Ena od teh je bila režirana milenijska fotografija na stičišču treh koroških dolin.  Simbol lepote in tradicije Koroške, cvet nežne drhteče solzice je hrvaški režiser Šime Strikoman posnel iz gasilske košare na 30 metrih višine in ustvaril promocijsko zanimivo fotografijo.

Druga pa so pripravili člani Koroškega filatelističnega društva, ki je prav tako  sodelovalo na Festivalu solzic v Kotljah in okolici. Pripravili so priložnostni poštni žig, ki je bil v uporabi na pomožni pošti 2394 Kotlje v soboto, 20.5.2017, in dotisk na kuverti.

 

 

Oglejte si tudi