Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Evropski teden mobilnosti 2015

Evropski teden mobilnosti (ETM) vsako leto poveže na tisoče evropskih mest v prizadevanjih za bolj trajnostne načine mobilnosti. Spodbuditi nas želi k razmisleku o multimodalnosti, torej o vseh možnostih prevoza, ki so nam na voljo. Pogosto se namreč za vrsto mobilnosti odločamo iz navade, ne da bi premislili, ali je za nas, našo konkretno pot in potrebe res najbolj učinkovita. ETM nas tokrat spodbuja h kombiniranju različnih prevoznih sredstev, kar nam pogosto omogoči prijetnejši, hitrejši in bolj zdrav način potovanja v mestih. V koroških občinah se je med16. in22. septembrom 2015 v okviru ETM 2015 odvilo več kot 40 dogodkov.

 

Pestro dogajanje je potekalo tudi v občini Ravne na Koroškem. Koroški medgeneracijski center je pripravil zajtrk na ulici v družbi fizioterapevtke. Telovadili so vsi, od najmlajših do malo starejših.

 

Na Ivarčkem jezeru je potekalo tradicionalno srečanje pod Uršljo goro, Koroška v gibanju brez tobaka, ki ga je organiziral Nacionalni inštitut za javno zdravje, OE Ravne s soorganizatorji.

 

Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je organizirala »kolesarski ogled« bodoče trase severnega kraka 3. razvojne osi od MMP Holmec do priključka na avtocesto A1 v Šentrupertu.

 

Na platoju pred mestno hišo pa je potekala otvoritev izposojevalnic za kolesa in polnilnih postaj za električna vozila. To sta dve pomembni pridobitvi za družabno, športno, turistično kulturo in šolsko dogajanje, ki ju je Občina Ravne na Koroškem vzpostavila v okviru evropskega projekta Urbana ureditev Raven na Koroškem.

 

Postaje za električna vozila so na treh različnih lokacijah in sicer v športnem centru Ravne (DTK), v bližini mestne hiše ter pri Mladinskem centru Punkl, izposoja mestnih koles pa je prav tako možna na treh lokacijah, in sicer v športnem centru Ravne (DTK), v bližini mestne hiše ter na Javorniku.

 

V okviru evropskega projekta Urbana ureditev je občina Ravne na Koroškem tako vzpostavila brezplačen avtomatiziran sistem za izposojo 12 koles. Tri izposojevalne postaje vključujejo 18 priključnih stojal za kolesa. Sistem poimenovan Picikl omogoča izposojo koles za uporabo v mestnem okolju, pri čemer je kolo možno vrniti na kateri koli postaji oziroma prostem stojalu sistema. Za uporabo sistema izposoje koles je potrebna osebna registracija uporabnika, ki jo lahko opravi v prostorih ravenske občine.

 

Na otvoritvi smo prisluhnili županu Občine Ravne na Koroškem dr. Tomažu Roženu in predstavniku Šolskega centra Velenje, ki je pomagal pri vzpostavitvi sistema izposoje koles, Darku Lihtenekerju.

 

Oprema Ravne je predstavila svoj električni avtomobil. Otroci Vrtca Ravne so poskrbeli za čudovite poslikave s kredami na asfaltni površini, kulturni program pa sta sooblikovala kantavtor Milan Kamnik in harmonikar Glasbene šole Ravne Florjan Ladinik. Ob zaključku evropskega tedna mobilnosti sta s simboličnim prerezom traku namenu predala brezplačen sistem za izposojo koles župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen in Sabina Hrašan. Župan pa se je tudi prvi usedel na kolo in ga preizkusil.

 

Vabljeni tudi ostali, da vsakodnevne opravke poskušate v čim večji možni meri opraviti s kolesi, ki bodo v uporabi čez približno teden dni.

 

Operacijo je delno financirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov 2007-2013, 4. razvojne prioritete: »Razvoj regij«, 1. prednostne usmeritve: »Regionalni razvojni program«. 

Oglejte si tudi