Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Danes otvoritev razstave Stojana Brezočnika v Minsku, Belorusija

Stojan Brezočnik se z razstavo VRAČANJE/ VOZVRASCHENIE predstavlja v Minsku, Belorusija. Otvoritev razstave v Muzeju zgodovine beloruskega kina (Museum of the Belarusian Cinema History) v Minsku bo danes, 19. aprila 2016, ob 18. uri. Razstava je nastala v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti, kot  izmenjalni program KGLU. Na ogled do 8. maja 2016.

 

Stojan Brezočnik ustvarja z grafično tehniko suhe igle skoraj vse življenje in v vseh teh letih jo obvlada do popolnosti.  S svojimi deli opominja gledalca na večno vprašanje, »kdo smo, od kod prihajamo in kam gremo«. Velika bela in siva praznina v ozadju na slikah Brezočnika včasih predstavlja prostor in na drugi strani praznino naše duše. Razstava VRAČANJE/ VOZVRASCHENIE Stojana Brezočnika je retrospektiven vpogled v njegov umetniški opus.

 

Razstava v Muzeju zgodovine beloruskega kina v Minsku je nastala v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti. V Galeriji Ravne je bila v okviru izmenjalnega programa v letu 2015 na ogled razstava ukrajinskega fotografa Viktorja Senkova in slovenske fotografinje Kaje Brezočnik z naslovom Ure. Konec letošnjega leta pa se bo v Galeriji Ravne predstavil še eden najpomembnejših beloruskih slikarjev in grafikov, Sergej Balenlok.

 

Stojan Brezočnik (Slovenj Gradec, 1954) je leta 1979 diplomiral na Pedagoški akademiji v Mariboru. Prvo samostojno razstavo je priredil v osnovni šoli, orga­nizirati jo je pomagal pokojni učitelj in slikar Mitja Schöndorfer. Imel je številne samostojne razstave v Sloveniji in Avstriji, sodeloval pa tudi na mnogo sk­upinskih, nazadnje na razstavi Odtisi in vtisi v MGLC, Ljubljana (2012) in v galeriji Taler Fort v Barcelo­ni, Španija (2013). Živi in ustvarja na Ravnah na Koroškem. 

Oglejte si tudi