Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
13°C
1°C
Oceni objavo

Čajanka Zavoda Risa ob zaključku 5. dobrodelne akcije Unikati za lahko branje 2015

Zavod Risa je že 5. leto zapored pripravil dobrodelno akcijo Unikati za lahko branje, ki je kot spletna licitacije potekala med 16. in 29. novembrom. Ves izkupiček spletne licitacije bo letos namenjen tisku prvega avtorskega leposlovnega romana za lahko branje v Sloveniji avtorice Aksinje Kermauner.

 

Dobrodelna akcija Unikati za lahko branje 2015 se je uradno zaključila v petek, 4. decembra, v Kulturnem centru Ravne na Koroškem s tradicionalno Čajanko, kamor rise in risi povabimo vse donatorje, licitatorje in podpornike lahkega branja. Zanje in za vse obiskovalce se je prireditev pričela ob 17. uri z nastopom Petra Rudla, lajnarja koroškega, ki je zvesti podpornik lahkega branja že od prve Čajanke, nadaljevala pa se je s kratko risanko, prirejeno po Visoški kroniki, ki je tudi ena izmed prvih knjig, ki smo jo v Zavodu Risa priredili v lahko branje. Vse zbrane je pozdravila Saška Fužir in v imenu Zavoda na kratko predstavila naše aktivnosti v iztekajočem se letu ter načrtovane nove projekte.

 

Po nastopu mladega rogista Lenarta Lesjaka se je pričel Risolov. Med obiskovalce smo po sistemu žrebanja razdelili kar nekaj Unikatov (na stolih so imeli obiskovalci nalepljene številke), preostale pa po koncu Čajanke, tako da nihče ni ostal brez simboličnega darilca. Risolovu je sledil obisk Miklavža v spremstvu angelčka, ki je med vse zbrane razdelil sladkarije, in parklja, ki je malo zarožljal z verigo in umiril občinstvo. Miklavž nam je zaželel obilico zdravja, topline in razumevanja ter se zahvalil vsem, ki delajo in podpirajo lahko branje.

 

Pred licitacijo v živo, ki je vsako leto najbolj vroča in pričakovana točka Čajanke, smo lahko občudovali še plesalke Bachovih cvetnih plesov in plesov za naravo ter prisluhnili Aneju in Roku Piletiču, ki sta občinstvu dodobra ogrela roke za licitacijo. Mirne vesti lahko rečemo, da so bile glavne zvezde na licitaciji naše maskote Rise, ki so šle za med. Maskote so različnih velikosti in barv, imajo različna imena, šivajo pa jih v CUDV Črna na Koroškem. Čeprav smo jih imeli s sabo tri velike škatle, jih je en, dva, tri zmanjkalo. Tudi pri ostalih unikatih (torbicah, umetninah, nakitu …), so se naši obiskovalci dobro odrezali in primaknili kar nekaj denarja v našo malho za lahko branje.

 

Med najbolj napeto licitiranje smo podtaknili še eno glasbeno točko, da so se lahko obiskovalci malo okrepčali z domačimi dobrotami in čajem, ki so bile v času Čajanke in po njej na voljo vsem zbranim. Lidija K. Vidmar je s prekrasnim glasom in igranjem na kitaro pripravila ozračje za nadaljevanje licitacije, po licitaciji v živo pa je nastopila še ena naša zvesta spremljevalka, Boža Potočnik, ki je na vseh naših čajankah do zdaj nastopila z uglasbeno poezijo ob spremljavi kitare.

 

Po končanem programu so lahko vsi, ki so si na licitaciji priborili unikate, le-te tudi prevzeli (in plačali), mi pa smo ob zvokih iz lajne gospoda Rudla pobrali še nekaj naročil za naše maskote in prejeli nešteto pohvala za delo, ki ga opravljamo.

 

Na tem mestu pa se tudi sami zahvaljujemo vsem: donatorjem in licitatorjem unikatov, donatorjem prostora, prostovoljcem, pekom peciva in ostalih dobrot, kuharjem čaja, šoferjem, vsem obiskovalcem in vsem nastopajočim, ki svoje unikatne nastope vsako leto podarijo v podporo lahkemu branju. Zahvala tudi vsem nam, našim dragim in našim družinam, ki nam stojijo ob strani. Ste najboljši risi in rise, kar jih poznamo! In tako kot ponavadi rečemo ob koncu: Berite (lahko)!   

 

Barbara Žvirc

 

 

Oglejte si tudi