Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
1°C
Oceni objavo

Boris Beja: Dormitorij

V Galeriji na Ravnah na Koroškem je potekala otvoritev zanimive razstave mladega umetnika Borisa Beje. Beja je diplomant Naravoslovnotehniške fakultete (smer grafična tehnika) in ALUO-ja, smer kiparstvo, prejemnik fakultetne Prešernove nagrade za kiparstvo. Umetnik v svojem delu združuje različne likovne prakse v estetiziran in sočasno direkten nagovor, v družbeno kritiko, ki razgalja simptome sodobne družbe. Za seboj ima več skupinskih in stalnih razstav doma in v tujini. Od leta 2014 deluje kot asistent umetniškega vodje Galerije Škuc. Živi in ustvarja v Ljubljani.

 

Galerija Ravne z razstavo Borisa Beje »Dormitorij« nadaljuje s predstavitvami sodobnega slovenskega kiparstva. Kiparsko inštalacijo »Dormitorij« sestavljajo stare bolniške postelje in prešite odeje. Institucionaliziran objekt, kot je bolniška postelja, je obremenjen s točno določenim pomenom in tukaj predstavlja vez med spanjem in arhetipom smrti, minljivostjo in odsotnostjo.

 

V kiparski instalaciji »Dormitorij« Boris Beja v prvi meri obravnava spanje. Inštalacija predstavlja prenos institucionalnega objekta iz bolnišnice v področje umetnostnega mišljenja in je tako vez med spanjem in arhetipom smrti, minljivosti in odsotnosti. Družba, ki slavi fizično telo, telo razume kot predstavitveni vir identitete in predmet posvečanja. Vedno večji pomen medicine in zdravstva je za moderno družbo pomemben v smislu vzdrževanja posameznikovega zdravja, da ta lahko izživi vse svoje želje, vendar pa Foucault njen vzpon pripisuje tudi potrebam kapitalizma, ki za doseganje maksimalnega profita potrebuje zdravo in močno delovno silo, kar mu zagotavlja zdravstvo.

 

Na otvoritvi smo prisluhnili umetniku Borisu Beji, direktorici Koroške galerije likovnih umetnosti Andreji Hribernik ter vodji razstavnih programov v Galeriji Ravne, magistru Jerneju Kožarju.

 

Razstava je na ogled do 28. marca 2015.  

Oglejte si tudi