Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Big Band Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani

Ob prihajajoči 10. obletnici abonmaja Jazz Ravne so v Kulturnem centru Ravne na Koroškem gostili verjetno najboljšo slovensko džezovsko šolsko zasedbo: Big Band Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

 

I
Zasedbo, ki jo vodi dirigent Matej Hotko, sestavljajo študentje ljubljanske Akademije za glasbo. Med njimi bomo izpostavili enega, na katerega smo še posebej ponosni, saj brez njega tudi Jazz Ravne ne bi bil to, kar je: Matic Črešnik.Big Band Akademije za glasbo sestavljajo študentje, ki sicer študirajo klasično glasbo, a se vendarle želijo preizkusiti tudi v jazzu. Kakovostno delo pritegne nekatere člane zasedbe tudi za več let. Vsako leto big band izpelje mednarodno turnejo, doslej so koncertirali v Srbiji, Makedoniji, Avstriji, na Hrvaškem in v Sloveniji. Orkester od ustanovitve dalje vodi izjemni Matej Hotko, ki je že v prvem letu delovanja (študijsko leto 2011/2012) z big bandom izvedel koncert v dvorani Kazine v Ljubljani. Orkester je v naslednjih letih izvedel številne koncerte in snemanja, pri čemer je opazna njegova izjemna umetniška rast. Zaradi uspehov ga je večkrat k sodelovanju povabila Univerza v Ljubljani, skupaj z režiserjem Primožem Zevnikom pa so v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani posneli več skladb, ki so objavljene na kanalu YouTube.

 

V zasedbi vidno, verjetno pa tudi najglasnejšo vlogo zavzema dolgoletni član Jazza Ravne, bobnar in tolkalist Matic Črešnik, ki se je tudi na četrkov večer, ki je na Ravnah rezerviran za jazz, predstavil kot eden od solistov.

 

Matic Črešnik (bobni), ki je bil najprej učenec na ravenski nižji glasbeni šoli, nato dijak mariborskega Konservatorija za glasbo in balet, pred letom dni pa diplomant Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, je bil vseh deset let ravenskega jazza eden tistih, ki so aktivno soustvarjali program. Verjetno že rojen z bobnarskimi palicami v rokah je bil in je še član mnogih zasedb, med njimi tudi gostujočega big banda, s katerim še vedno sodeluje.

 

Pod taktirko dirigenta Mateja Hotka se je orkester, za katerega lahko zagotovo rečemo, da je eden najboljših big bandov v širšem prostoru, tokrat predstavil na ravenskem odru Kulturnega centra. Številno publiko je zelo ogrel in navdušil, kar se je izražalo tudi po močnem aplavzu. 

Oglejte si tudi