Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

»AZBEST, ZDRAVSTVENI IN OKOLJSKI PROBLEM«

Strokovno srečanje, Ravne na Koroškem, 20.3.2017

                                                

Dne 20. 3. 2017 je v Kulturnem centru Ravne na Koroškem potekalo strokovno srečanje »Azbest, zdravstveni in okoljski problem.« Pobudnik srečanja je bil lokalni poslanec v državnem zboru Danilo Anton Ranc. Na srečanju pa smo sodelovali predstavniki OE NIJZ Ravne na Koroškem in seveda strokovne sodelavke za to področje: Majda Pohar, Viviana Golja in prof.dr. Metoda Dodič Fikfak.  

 

Osrednja tema srečanja so bile azbestno cementne vodovodne cevi in možno tveganje za zdravje uporabnikov vode. V Mežiški dolini je namreč glavni vod javnega vodovoda od Mežice do Kotelj sestavljen iz azbestno cementnih cevi, zaradi česar se pojavlja vedno več vprašanj o njihovi primernosti in se krepijo pobude o sanaciji vodovoda.

 

Predstavitvam problema je sledila zanimiva razprava, ki je potrdila, da gre za problem, ki se bo s časom večal. S staranjem materiala se stanje zgolj slabša, ker narašča število lomov in okvar cevi. K sanaciji bo potrebno pristopiti, vprašanje je zgolj kdaj. Nujnost ukrepanja bo lažje oceniti, ko bodo opravljene analize vode na prisotnost azbestnih vlaken. V vsakem primeru pa je hitrejše ukrepanje boljše.

 

Oglejte si tudi