Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Abeceda za otroke

V Tednu otroka je Občina Ravne na Koroškem v okviru projekta »občina po meri invalidov« za vrtčevske ter osnovnošolske otroke (nižja stopnja) organizirala gledališko predstavo pod naslovom Abeceda. Igro so si ogledali otroci Vrtca Ravne (vse tri enote) v starosti od 5 do 6 let ter otroci prvih razredov OŠ Koroški jeklarji in OŠ Prežihovega Voranca ter prvi in drugi razred podružnične šole Kotlje.

Predstavo Damjana Šebjana je otrokom zaigral samostojni kulturni ustvarjalec in igralec. Glavni igralec je gluhonem. Otrokom je predstavo prikazal v obliki pantomime. Ob sebi je imel pomočnico, ki je vmes razložila njegove misli. Otroci so v predstavi sodelovali, predmet, ki ga je igralec pokazal poimenovali, poiskali prvi glas predmeta in ga razvrstili med: živali, predmete ali sadje. Igralec je vsakega sodelujočega pohvalil z prijazno gesto ter se z njim rokoval. Tudi otroci so se nanj pričeli odzivati neverbalno. Otrokom je glavni igralec vsako črko pokazal z gesto kulture gluhih, njegova pomočnica pa jo je zapisala na tablo. Otroci so znake tudi sami pokazali.

V igri Abeceda so torej otroci spoznali pantomimo, ki je bila prilagojena njihovi razvojni stopnji, da so jo lahko povsem razumeli.  Z svojim aktivnim sodelovanjem so pridobili pozitivno izkušnjo in stik z gluhimi ter s slovenskim znakovnim jezikom. Gledališka predstava je bila iskriva, vesela, šaljiva in poučna. Otroci so ob predstavi zelo uživali, ker so sodelovali in pomagali pri razvrščanju stvari med živali, rastline in predmete.

Vrednost predstave je bila velika, saj so pridobili nova spoznanja in veliko novih izkušenj. Predvsem pa jim je glavni igralec približal kulturo gluhih in jih na tak način spodbudil k sprejemanju drugačnosti.

Oglejte si tudi