Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

49. srečanje pevskih zborov od Pliberka do Traberka

Danes že zelo znano in tradicionalno srečanje pevskih zborov Od Pliberka do Traberka je hkrati tudi ena najstarejših oblik sodelovanja in druženja pevk in pevcev z obeh strani meje.

 

Začelo se je oktobra leta 1966 na pobudo dirigenta in glasbenika Toneta Ivartnika, ki je srečanje tudi poimenoval. Ime izhaja iz pesmi Od Pliberka do Traberka, za katero obstajata dve znani priredbi, ki sta delo Luke Kramolca in Janeza Petjaka.

 

S koncertom v Kulturnem domu v Pliberku se pričelo letošnje že 49. srečanje odraslih pevskih zborov. Na štirih  koncertih, ki bodo potekali v štirih različnih krajih (Pliberk, Mežica, Ravne na Koroškem in Dravograd) in družili pevke in pevce z lepo pesmijo, bo letos sodelovalo  26 zborov z okoli 480 pevci.

 

Tretji koncert je potekal v Kulturnem centru na Ravnah na Koroškem. Sodelovalo je pet pevskih zborov vsak s štirimi pesmimi in sicer smo prisluhnili MoPZ PGD Ravne pod vodstvom Andreja Gorenjaka, MePZ Župnije Črna pod taktirko Simona Pšeničnika, MoPZ Šempetrski pavri pod vodstvom Irene Glasenčnik, MoPZ DU Dravograd pod vodstvom Metke Dobnik in MePZ Župnije Ravne pod vodstvom Tatiane Drabysheuskaja.

 

Srečanje koroških pevskih zasedb iz Slovenije in Avstrije poteka v organizaciji Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD), območna izpostava (OI) Ravne na Koroškem, ob soorganizaciji Krščanske kulturne zveze (KKZ) Celovec, Slovenske prosvetne zveze (SPZ) Celovec in JSKD, OI Dravograd.

 

Strokovna spremljevalka revije je bila glasbena pedagoginja in zborovska dirigentka Danica Pirečnik, ki že od študentskih let vodi pevske zbore. Program je  povezovala Špela Šavc.

 

Srečanje so v sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti omogočile občine Ravne na Koroškem Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje.

Oglejte si tudi