Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
13°C
1°C
Oceni objavo

10. MAJ: SVETOVNI DAN GIBANJA 2017

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je leta 2002 proglasila 10. maj za Svetovni dan gibanja. Aktiven življenjski slog bistveno prispeva k ohranjanju oziroma izboljšanju našega zdravja ter preventivno deluje pred pojavom različnih zdravstvenih zapletov. Po podatkih SZO predstavlja telesna nedejavnost namreč četrti glavni dejavnik tveganja za splošno umrljivost (6% smrti). Človek se rodi z gibanjem, zato na Območni enoti Ravne Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ob tem dnevu izpostavljamo pomen vsakodnevnih priložnosti za telesno dejavnost.

 

Vse daljše in neprekinjeno sedenje je povezano z razvojem različnih motenj povezanih z zdravjem in nastankom kroničnih nenalezljivih bolezni. Problem sedenja lahko opazimo že v vrtcih, šolah in doma, zaposleni pa se soočamo z vse več sedečega načina dela. Pa vendar lahko za telesno dejavnost in prekinitev sedenja izkoristimo tudi majhne priložnosti: npr. med delovnim časom ali učnim procesom večkrat vstanemo (za vsaj 1 minuto), naredimo kakšno raztezno vajo, se sprehodimo,… Pomembno je tudi gibanje v naravnem okolju – določene (šolske) dejavnosti, učne procese lahko prav tako izvajamo v naravi in telesno dejavnost izvajajmo na prostem. Tudi odrasli lahko prihajajmo na delo z aktivnim transportom ali vsaj del poti kombiniramo s hojo ali prekolesarimo.   

 

Telesna dejavnost otrok

V zgodnjem obdobju otroštva otrok sprejema telesno dejavnost kot igro, kajti otroku je pojem sprejemljiv kot nekaj lepega in zabavnega. Raziskave kažejo, da potrebujejo otroci, ne glede na starost, vsaj uro zmerne telesne dejavnosti dnevno. Primeri zmerne dejavnosti so aktivna igra, hitra hoja, ples, kolesarjenje, plavanje in večina športnih iger.

Otroci imajo najraje dejavnosti, v katerih sodelujejo tudi njihovi starši. Na ta način tudi nedejavnega otroka spodbudimo k aktivnosti. Prijetno vzdušje pri igri, po možnosti v zunanjem okolju-naravi bomo lahko dosegli, kadar bomo otroke postopoma pripravljali na večje izzive in jih za trud in dosežke tudi pohvalili.

 

Lokalna okolja lahko spodbujajo telesno dejavnost

V lokalnih okoljih si vedno bolj prizadevajo k ureditvi več rekreativnih površin. Ureditev pešpoti, kolesarskih poti, Trim stez in naprav za vadbo na prostem. Poiščite in uporabljajte te površine v okolici svojega bivanja.

 

Aktivnosti na Koroškem

Mesec maj je tudi otvoritveni mesec gibanja na prostem, zato bomo NIJZ OE Ravne v sodelovanju z Občino Ravne  v torek, 23. 5. 2017 ob 10. uri pred stavbo občine pripravili delavnico  s predstavitvijo sistema PICIKL. Gre za avtomatiziran sistem za izposojo koles v okviru projekta Urbana ureditev Raven na Koroškem, ki ga je vzpostavila Občina Ravne na Koroškem. Namen delavnice je, da občane in prebivalce sosednjih krajev spodbudimo k uporabi javnih koles, ki si ga lahko sposodijo na urbani postaji, se zapeljejo po nakupih ali drugih obveznostih in ga vrnejo na drugi postaji. Motivirali bomo tudi okoliška podjetja, javne ustanove,  da svoje zaposlene spodbujajo k aktivnemu prihodu na delu, saj s tem vplivajo tudi na dobro počutje in večjo produktivnost zaposlenih.

 

Najmlajši se bodo lahko v nedeljo, 21. maja ob 10. uri pridružili prireditvi »Malčkov tek«, ki bo potekala v parku DTK na Ravnah, v popoldanskem času pa bo v Dravogradu Mega Malčkova zabava, kjer bodo številne delavnice in športne aktivnosti za vse otroke.

 

Zdravstveni domovi v tem času tradicionalno organizirajo brezplačna testiranja telesne pripravljenosti s pomočjo preizkusa hoje na 2 km in demonstracije nordijske hoje. Na Koroškem se bodo izvajali Testi hoje:

- 10.5.2017, ob 16. uri, lokacija Prva osnovna šola, organizator  ZD Slovenj Gradec, kontakt Katarina Krenker, tel.št. 030/662 120;

- 11.5.2017, ob 15. uri, lokacija Stadion Dravograd, organizator ZD Dravograd, kontakt Marjana Božič in Sanja Lesičnik, tel.št. 02/8723 400;

- 11.5.2017, ob 16. uri, lokacija Pot na Pešngo v Mežici, organizator  ZD Ravne na Koroškem, kontakt Aleksandra Saša Horvat in Bojana Kokal, tel.št. 02/8705 214. Na tej lokaciji bo ob Preizkusu hoje na 2 km tudi demonstracija Nordijske hoje.

 

Ostale datume preizkusov najdete v spletni publikaciji Z gibanjem do zdravja 2017, dostopni na http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/z_gibanjem_do_zdravja_2017.pdf

Preizkus hoje na 2 km je primeren za vse med 20. in 65. letom, ki so telesno nedejavni ali zmerno telesno dejavni. Test lahko udeleženci opravijo večkrat (priporočljivo vsakih 6 mesecev) in tako sledijo izboljšanju svoje telesne zmogljivosti. Udeležba je brezplačna! Preizkus hoje na 2 km je enostaven, natančen, varen in ponovljiv test, na katerem s pomočjo tako hitre hoje kot jo udeleženec zmore, da pri tem ne ogroža svojega zdravja, izmerijo njegovo telesno zmogljivost in mu na podlagi rezultatov svetujejo ustrezno telesno dejavnost ter zdravju prijazno športno vadbo.

 

Na stadionu na Ravnah bo v torek, 30. 5. 2017 ob 16. uri, prireditev »10 krogov za 10 nasmehov« humanitarni projekt športno-humanitarnega društva Vztrajaj - Never give up,  kjer bodo člani društva skupaj z udeleženci tekli za deset socialno šibkejših družin.

 

Dodatne informacije:

Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Ravne                                   

Helena Pavlič, dipl. san. inž.  helena.pavlic@nijz.si                                  

Oglejte si tudi