Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Odprto pismo Mladinske iniciative za 3. razvojno os

Poslankam in poslancem Državnega zbora RS,
Vsem poslanskim skupinam v DZ RS,
Članicam in članom Državnega sveta RS,
Odbor za gospodarstvo DZ RS,
Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor DZ RS,
Odbor za finance in monetarno politiko DZ RS,
Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo DZ RS


Spoštovani!


Na Vas se obračamo kot predstavniki Mladinske iniciative za 3. razvojno os, ki jo je 15. julija 2014 ustanovil Mladinski svet Ravne na Koroškem. Ideja za iniciativo se je porodila ob pisanju Strategije za mlade v občini Ravne na Koroškem, ko smo avtorji naleteli in zaznali problem (ne)realizacije 3. razvojne osi. Menimo, da bi njena izgradnja za Koroško pomenila ogromen korak naprej k preprečevanju bega možganov iz naše regije ter omogočila rast in razvoj koroškega gospodarstva. Mladim bi z izgradnjo hitre ceste na Koroško vlili nekaj optimizma za svetlejšo prihodnost v regiji.


Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je v obdobju od ustanovitve zbrala okoli 7.000 podpisov podpore peticiji za gradnjo 3. razvojne osi na Koroško. Peticijo so podporniki lahko podpisali tako preko spleta na www.hitronakorosko.si, kot tudi v fizični obliki (podpis peticije je še vedno možen preko spleta).


Člani mladinske iniciative smo si kot glavni cilj zadali izgradnjo 3. razvojne osi, pod čemer Korošci razumemo izgradnjo hitre ceste preko Mislinjske in vse do Mežiške doline, kjer se nahaja tudi gospodarsko središče regije. Hkrati z željo po izgradnji hitre ceste, pa želimo širšo javnost tudi opozoriti na nevzdržno stanje državnih cest na Koroškem, ki onemogočajo normalen transport osebnim, kaj šele tovornim vozilom. Projekt 3. razvojne osi za Koroško ne predstavlja zgolj nove in sodobne cestne povezave centrom države, temveč bi spodbudil rast slovenskega gospodarstva, omogočil dnevne migracije na delo mladim kadrom in jim omogočal obstanek v domačem kraju. Predvsem pa bi z rastjo koroškega gospodarstva zajezili socialno krizo katera zadnja leta pesti vse Slovence, še posebej pa nas Korošce. Koroška je tudi regija z najdaljšo oddaljenostjo od avtocestnega križa v Sloveniji.


Z nami se strinjajo tudi koroški in savinjsko-šaleški gospodarstveniki, saj nerealiziran projekt 3. razvojne osi onemogoča razvoj Koroškega in Savinjsko-Šaleškega gospodarstva. Tudi mladi iz Savinjsko-Šaleške regije so aktivno pristopili k sodelovanju in tudi sami pripravljajo podobno iniciativo v tej regiji, saj jih pestijo podobni problemi kot nas Korošce.


Obremenjenost trenutnih cest na tem področju je zelo visoka, prihaja tudi do enostranskih zapor cest zaradi dotrajanosti. Gostota prometa je dosti višja kot na nekaterih avtocestnih povezavah in hitrih cestah po Sloveniji. Dnevni promet iz Velenja proti avtocestni povezavi presega 24.600 vozil, vsako minuto v skladišče Gorenja pripelje eno tovorno vozilo, skupaj je to 67.000 tovornih vozil letno. Tudi podjetja na Koroškem se ukvarjajo s podobnimi problemi, nekatere investicije v regiji so prav zaradi slabih prometnih povezav padle v vodo. Nujnost dobrih prometnih povezav je torej več kot očitna.


Verjetno so Vam vsi ti problemi in težave s katerimi se vsakodnevno srečujemo ljudje iz Koroške in Šaleško-Savinjske regije dobro znani. Zato vam kot prilogo pošiljamo peticijo za gradnjo 3. razvojne osi na Koroško in vas pozivamo k uresničitvi zahtev v peticiji. Predstavniki iniciative smo se pripravljeni sestati z vsemi, ki bi želeli prisluhniti problematiki, ne samo Koroške, ampak širšega območja Slovenije. Za več informacij smo Vam na voljo na ms.ravne@gmail.com.


V pričakovanju odgovora Vas lepo pozdravljamo.
Mladinska iniciativa za 3. razvojno os
Aljaž Verhovnik, vodja iniciative

Oglejte si tudi