Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
13°C
1°C
Oceni objavo

Vaja požar in evakuacija

V petek 17.10.2014 ob 13. uri je Koroški gasilski zavod (KGZ), v sodelovanju s Prostovoljnim gasilskim društvom Ravne (PGD), izvedel vajo Požar in evakuacija na Osnovni šoli Prežihovega Voranca.
V petek 17.10.2014 ob 13. uri je Koroški gasilski zavod (KGZ), v sodelovanju s Prostovoljnim gasilskim društvom Ravne (PGD), izvedel vajo Požar in evakuacija na Osnovni šoli Prežihovega Voranca. Sodelovalo je pet gasilcev KGZ, z voziloma avtolestev ALK in cisterna Man GVC ter devet gasilcev PGD, z voziloma cisterna Man GVC in Iveco GVV-1 . Vaja je potekala na predpostavki, da je v kuhinji prišlo do požara, ki je povzročil veliko zadimljenost v gornjih nadstropjih. Ogroženi so bili prostori v drugem nadstropju, v izmeri 400 m2. Zaposleni na šoli so o začetnem požaru obvestili Re Co na številko 112, ta pa je alarmiral KGZ. KGZ je ob prihodu na lokacijo zaprosil za takojšnjo pomoč PGD Ravne. Skozi glavni in zadnji izhod objekta se je rešila večina otrok in zaposlenih, nekaj pa jih je ostalo ujetih zaradi prevelike zadimljenosti in so se umaknili v gornje nadstropje. Te so gasilci KGZ rešili skozi okno s pomočjo avtolestve, člani PGD pa so izvedli notranji napad, saj sta bila po predpostavki pogrešana dva otroka. Pregledali so prostore, učiteljice so preverile prisotnost otrok po seznamu in ugotovljeno je bilo, da so bili vsi otroci in zaposleni uspešno evakuirani.

Cilji vaje so bili preveriti:

-          pripravljenost in učinkovitost gasilskih enot ter zaposlenih na šoli;

-          usposobljenost operativcev KGZ inPGD;

-          učinkovitost zvez ZARE med KGZ in PGD;

-          reševanje iz višin.

Z analizo vaje je bilo ugotovljeno, da je le ta potekala v skladu s scenarijem, ki ga je pripravil vodja tretje izmene KGZ, Bojan Zavratnik.

Koroški gasilski zavod je v oktobru, mescu požarne varnosti, izvedel kar nekaj vaj tako v podjetjih kot šolah in drugih javnih ustanovah. Namen takšnih vaj je predvsem ugotavljanje pomanjkljivosti in odprava le teh po opravljeni analizi ter osveščanje zaposlenih o postopkih, ki jim je potrebno slediti, v takšnih situacijah.

Oglejte si tudi