Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
3°C
Oceni objavo

V Begunjah vabijo na Urhov semenj

V nedeljo pred praznikom župnijskega zavetnika sv. Urha, 3. julija, bodo v Begunjah obudili Urhov semenj.

Prva julijska nedelja bo v Begunjah tako za domačine kot za vse obiskovalce iz drugih krajev prav posebna. Društva in organizacije, ki delujejo v kraju, bodo obudili že večletno pobudo, da v kraju oživijo semenji dan. Povezali so se turistično društvo, krajevna skupnost, gasilsko društvo, župnija in Društvo za aktivno preživljanje prostega časa Ejga ter s skupnimi močmi pripravili zanimiv in pester program, ki ga povezuje skupna ideja po obujanju tradicije in povezovanju v kraju. 

 

Semenje dogajanje se bo pričelo ob 9. uri s slovesno sv. mašo v župnijski cerkvi. Po maši bo ob 10.15 blagoslov obnovljene kapelice sv. Florjana nasproti nekdanjega gasilskega doma. V središču Begunj, v t. i. »vaškem jedru« bo sledila ob 10.30 pogostitev in nato kulturni program, v katerem bodo sodelovali nastopajoči Glasbene šole Avsenik in Folklorna skupina KPD Lesce. Pihalni orkester Lesce bo nastopil ob 12.30.

Preko celega dne bo za zabavo med ostalimi aktivnostmi skrbel Duo 2 s pevko.


Na ogled bo tudi razstava na prostem prvih barvnih fotografij domačega kraja, dogajanje pa bodo zaokrožile stojnice z dobrotami in izdelki domače obrti. 

 

Aktivnemu druženju v tradicionalni rekreativni dogodivščini z zanimivimi, sproščujočimi in interaktivnimi točkami se boste lahko pridružili ob 10.30 uri. Začetek 5. Begunjske avanture bo pred info točko turističnega društva v centru Begunj. Družabna aktivnost je namenjena tako skupinam, posameznikom in tudi družinam, ki se na poti skozi vas srečajo z različnimi nalogami in izzivi, povezanimi s spoznavanjem Begunj in okolice. 

 

Ob 15. uri se bodo na nogometnem igrišču odvijale vaške igre, ko se bodo 4–5 članske ekipe pomerile v zabavnih igrah s pridihom kmečkih opravil.   

Ta dan bodo za obiskovalce pripravili tudi prav poseben meni. Jedi bodo povezane z legendo župnijskega zavetnika. Sveti Urh (890–973) je bil znameniti augsburški škof, ki ga navadno upodabljajo kot škofa s knjigo in ribo v roki. Legenda namreč pripoveduje, da je škofa Urha nekoč obiskal škof Konrad. Večerjala sta in se za mizo še dolgo v noč pomenkovala ter tam učakala petkovo jutro. Takrat je s pismom prihitel sel bavarskega vojvode, kateremu je Urh podaril kurje bedro, ki je bilo na mizi še od četrtkove večerje. Ta ga je vzel in potem pri vojvodi škofa zatožil, da ob petkih škof Urh je meso. V dokaz je hotel pokazati v torbi shranjeno bedro. A glej, ko je iz torbe hotel potegniti bedro, je potegnil ven ribo. Tako bo kulinarika begunjskega semenja sestavljena predvsem iz ribe in piščanca.

Organizatorji, ki bodo obudili Urhov semenj, si želijo, da postane vsakoletni, tradicionalen dogodek v Begunjah. Veseli bodo vseh, ki se jim boste ta dan pridružili na vsaj katerem izmed dogodkov.  

Oglejte si tudi