Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Svetovni dan duševnega zdravja

ŠENTOVA Enota, ŠENTGOR Radovljica bo ob Svetovnem dnevu duševnega zdravja v petek, 10. 10. 2014, ob 10. uri v Športnem parku v Radovljici pripravil akcijo metanja žoge v koš, s simboličnim pomenom metanja »predsodkov v koš«, ki bo v prvi vrsti namenjena boju proti stigmi.
Letošnje geslo svetovnega dneva duševnega zdravja je »Živeti s shizofrenijo«. Po podatkih WHO je shizofrenija prisotna pri 24 milijonih ljudeh po celem svetu in se najpogosteje pojavi pri osebah v starosti od 15 do 35 let. Shizofrenija je ozdravljiva bolezen, uspešnost zdravljenja pa je odvisna od zgodnjega ukrepanja in primernega zdravljenja, ki vpliva na to ali se bo bolezen razvila v kronično obliko. WHO poroča, da kar 90 % oseb s shizofrenijo živi v državah v razvoju. Posebej pomembno pa je, da je primerna oskrba za osebe s shizofrenijo oskrba v skupnosti v stiku z družino, prijatelji in širšo skupnostjo.

 

Na svetovni dan duševnega zdravja želimo opozoriti na to, da lahko shizofrenija tako ali drugače prizadene vsakega izmed nas. Najprej osebe, ki so zbolele, nato njihove svojce, zdravstvene in socialne delavce, prijatelje, sodelavce, znance in celotno družbo. Zato je še toliko bolj pomembno ozaveščanje o shizofreniji in ostalih težavah v duševnem zdravju. Le tako bodo osebe, ki se soočajo s težavami, dobile primerno oskrbo in podporo, ki bo omogočila celostno okrevanje. Najpogostejša ovira, ki bistveno vpliva na pravočasno iskanje pomoči je strah, pričakovano nerazumevanje s strani drugih in predvsem predsodki ter stereotipi o duševnih motnjah, še zlasti o shizofreniji.

 

Zato bomo na ŠENT-u tudi letos obeležili dan duševnega zdravja s posebno akcijo, ki smo jo poimenovali: »S predsodki v koš!«.

 

Javna akcija, ki bo potekala po Šentovih enotah bo simbolično spodbujala razbijanje predsodkov, z metanjem žoge v koš bodo namreč udeleženci simbolično metali v koš predsodke in ustvarjali bolj odprto in prijaznejšo družbo za vse nas, tudi za osebe, ki so zaradi svoje bolezni velikokrat označene ter socialno izolirane.

 

S to akcijo želimo opozoriti, da:

1. duševne motnje ne izbirajo svojih žrtev, saj lahko doletijo vsakogar, ne glede na starost, izobrazbo, kulturo ali socialni status,

2. da je shizofrenija ozdravljiva in da je uspešnost zdravljenje odvisna od zgodnjega ukrepanja in primernega zdravljenja, ki vpliva na to ali se bo bolezen razvila v kronično obliko,

3. da je primerna oskrba za osebe s shizofrenijo oskrba v skupnosti v stiku z družino, prijatelji in širšo skupnostjo,

4. ljudje z duševnimi motnjami kot je shizofrenija  niso nič bolj nasilni ali nevarni kot drugi,

5. ljudje z duševnimi motnjami, tako kot drugi, lahko opravljajo delo, v skladu s svojimi znanji, izkušnjami, ambicijami in sposobnostmi,

6. je podpora svojcev, prijateljev in širše skupnosti ključnega pomena pri okrevanju in  obvladovanju duševne motnje.

 

Že tretje leto zapored bomo udeležencem akcije, mimoidočim, po ulicah lokalnih skupnosti, šolah in na drugih javnih mestih delili zelene pentlje v znak opozarjanja na pomembnost duševnega zdravja in preseganja predsodkov. Z istim namenom bomo razdeljevali tudi informativne letake z miti in dejstvi o shizofreniji in drugih duševnih motnjah. S tem bomo pripomogli k odpravljanju predsodkov in stereotipov, k informiranju širše javnosti in zavedanju, da je shizofrenija bolezen kot vsaka druga in da je pravočasno ukrepanje bistvenega pomena za okrevanje in obvladovanje bolezni.

 

 

Enota ŠENTGOR Radovljica bo v petek, 10. 10. 2014, ob 10. uri v Športnem parku v Radovljici pripravila akcijo metanja žoge v koš, s simboličnim pomenom metanja »predsodkov v koš«, ki bo v prvi vrsti namenjena boju proti stigmi.  Akcijo bomo izpeljali v sodelovanju s Športno zvezo Radovljica, pridružil se nam bo košarkaški trener Miran Cilenšek s svojo ekipo in župan Občine Radovljica.



VABLJENI VSI, DA SE NAM PRIDRUŽITE, DA SKUPAJ SPREMENIMO NAŠ VSAKDAN in se za en dan posvetimo drug drugemu in našemu duševnemu zdravju. Izrežite pentljo, ki jo pošiljamo in si jo v znak solidarnosti obesite na računalnik, torbico ... ali kamorkoli, da bo vidna vsem ter se pridružite aktivnostim, ki jih pripravljamo.

 

 

 

Marija Zupanc

Vodja CDZS Gorenjska regija/Svetovalec I.

ŠENTGOR Radovljica

Kranjska 3,

4240  Radovljica

tel. 04 530 30 10

e-pošta: marija.zupanc@sent.si

 

ŠENT - Slovensko združenje za duševno zdravje

www.sent.si

 

Oglejte si tudi