Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

DNEVI MEDGENERACIJSKEGA UČENJA NA LJUDSKIH UNIVERZAH PO SLOVENIJI

Ljudska univerza Radovljica se je tudi letos pridružila akciji ZLUS (Zveze ljudski univerz Slovenije) in izvedla dan medgeneracijskega učenja. Udeležili smo se tudi slavnostnega dogodka v prostorih Ceneta Štuparja v Ljubljani, kjer smo med drugim predstavljali aktivnosti Medgeneracijskega centra Radovljica in delovanje Centra medgeneracijskega učenja Gorenjske (LU Tržič, LU Kranj, LU Škofja Loka, LU Radovljica).
 

Dne 19.11.2014 je na  Ljudskih univerzah po vsej Sloveniji potekal ob finančni podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Dan  medgeneracijskega učenja. Namenjen je  spodbujanju in ustvarjanju sinergije, ki nastaja pri medgeneracijski izmenjavi specifičnih znanj in veščin. 

Slavnosti uvod v vseslovensko medgeneracijsko druženje in učenje je otvorila prireditev Sinergija za učenje, ki je potekala v prostorih Ceneta Štuparja (Linhartova 13, Ljubljana), kjer smo se skupaj sprehodili v svet znanja in pobliže spoznali delovanje centrov medgeneracijskega učenja na Ljudskih univerzah.

Na Zvezi ljudskih univerz Slovenije, smo namreč prepričani, da je ravno znanje človekov največji in najdragocenejši kapital, ki lahko znatno doprinese k polnemu in aktivnemu življenju v vseh življenjskih obdobjih. Zavzemamo se za vseživljenjsko učenje in medgeneracijsko sinergijo, obenem pa si na podlagi pridobivanja znanj in veščin v družbeno življenje prizadevamo aktivneje vključiti tudi ranljive skupine odraslih, kot so Romi, osipniki, zaporniki, migranti in starejši odrasli. V različne programe Ljudskih univerz se skupaj letno vključi več kot 110.000 udeležencev.

Častno pokroviteljstvo projekta je prevzel predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar, svojo podporo pa je izrazila tudi Informacijska pooblaščenka Republike Slovenije Mojca Prelesnik.

V projekt zaupajo tudi številni znani Slovenci: filmska in gledališka igralka Zvezdana Mlakar, glasbenica Tinkara Kovač, glasbenica in umetnica  Helena Blagne, glasbenica Urška Majdič, priznani šef Bine Volčič, radijski voditeljski par Ana Praznik in Štefko Bratkovič, dramski in filmski igralec Tadej Toš, vrhunski kolesar Matej Mohorič, svetovna popotnica, pisateljica in motivatorka Benka Pulko, podjetnik in soustanovitelj podjetja Zemanta Andraž Tori, nekdanji rektor ljubljanske univerze dr. Radovan Stanislav Pejovnik ter profesor na Biotehniški fakulteti prof. dr. Emil Erjavec.

Oglejte si tudi