Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-1°C
NED.
12°C
-2°C
Oceni objavo

Poseben začetek novega šolskega leta v CUDV Radovljica

Ministrstvo za šolstvo in šport je s spremembami zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja po 23 letih tudi uradno omogočilo CUDV Radovljica skupaj z ostalimi štirimi Centri v Sloveniji vpis v razvid izvajalcev, ki izobražujejo po posebnem programu vzgoje in izobraževanja. S tem je izenačilo pravice otrok s posebnimi potrebami, ki se izobražujejo pri njih, s tistimi ki se po posebnem programu vzgoje in izobraževanja izobražujejo v šolah.
Od junija 2016 se torej vseh pet slovenskih CUDV lahko vpiše v razvid izvajalcev javno veljavnih izobraževalnih programov, vse učence, ki se izobražujejo v centrih – teh je v vsej državi okoli 500 – pa v centralno evidenco udeležencev vzgoje in izobraževanja. CUDV Radovljica je sicer program izobraževanja izvajal tudi pred sprejetjem teh sprememb, a njihova osnovna dejavnost ni bila registrirana za izvajanje vzgoje in izobraževanja. Leta 1993 so bili namreč dotedanji zavodi za usposabljanje preoblikovani v socialno varstvene zavode in dodeljeni v pristojnost ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Za otroke in mladostnike ter njihove družine je ta status pomemben, zaradi njega se namreč  lažje odločijo za vključitev v center za usposabljanje, kjer jim poleg šolanja nudijo tudi nastanitev, prehod v zaposlovanje (odraslih) ter zdravstveno varstvo in rehabilitacijo. Slednje je pogosto ključni razlog in prednost Centra, saj ima na enem mestu zagotovljeno celovito obravnavo. Družinam z otroci s posebnimi potrebami na ta način nudijo podporo, da lahko živijo dokaj normalno življenje. Otrok živi doma in se vključi v deset urni program, ki poleg  šolanja vključuje  tudi zdravstveno varstvo in rehabilitacijsko obravnavo. Tako je staršem prihranjena marsikatera pot in čas. Hkrati pa se družina lahko počuti varno, saj je v primeru potreb možna začasna ali trajna nastanitev njihovega otroka.

V šolskem programu timsko delo, kjer so poleg pedagoga vključeni še logoped, delovni terapevt, fizioterapevt in psiholog, lahko prinese večji napredek in boljše rezultate. Nekateri otroci, ki so v center vključeni prav zaradi kompleksnih zdravstvenih ali vedenjskih težav, brez celovite timske obravnave sploh ne bi mogli napredovati.

Pri tem poudarek dajemo fizioterapevtski obravnavi v otroškem in mladostniškem obdobju. Zato so za izvajanje obravnav po razvojno nevrološki metodi dodatno usposobili fizioterapevta in uredili dodaten, sodobno opremljen kabinet za fizioterapijo. Kabinet je opremljen tudi s stropnim dvigalom, s pomočjo katerega bodo lahko obravnavali tudi tiste z najtežjo gibalno motnjo. Program nevrofizioterapije je kontinuiran proces, ki ga večina njihovih učencev in odraslih potrebuje vse življenje.

Oglejte si tudi