Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-1°C
NED.
12°C
-2°C
Oceni objavo

Izvrstni uspehi mladih čebelark in čebelarjev Osnovne šole F. S. Finžgarja Lesce

Po letu 1975 so učenci OŠ F. S. Finžgarja Lesce v okviru naravoslovnih dni vsako leto prihajali k čebelnjaku Braneta Kozinca, da bi spoznali pomen čebel za človeštvo. Ker je bilo zanimanje otrok vse večje, se je leta 1986 Brane Kozinc odločil, da obnovi poučevanje učencev o čebelah in čebelarstvu. Ker je teorija za otroke suhoparna, so se za spoznavanje čebel in dela z njimi dobivali kar pri čebelnjaku v Hrašah. Leta 1992 je ravnatelj Cene Praprotnik zagotovil denar za postavitev čebelnjaka na šolskem vrtu. Otroci in mentor so se tega zelo razveselili in z novim modernim čebelnjakom se je zanimanje še povečalo. Leta 2004 je v krožku kot pedagog začela sodelovati tudi prof. Helena Cilenšek.

Čebelarska zveza Slovenije je v soboto, 7. maja 2016, že 39. zapored organizirala Državno srečanje in tekmovanje mladih slovenskih čebelarjev, ki je tokrat potekalo na OŠ Markovci, v sodelovanju z omenjeno šolo in ČD Markovci. Letošnjega tekmovanja se je udeležilo 485 učencev. Pod mentorstvom Helene Cilenšek in Braneta Kozinca se je tekmovanja letos udeležilo 9 učencev.

Zavzetost mentorja, mentorice in učencev OŠ F. S. Finžgarja se že 40 let kaže v uspehih. Zlato priznanje sta tokrat v srednji stopnji prejeli Karin Poljanšek in Lana Šumi, srebrno pa Ema Dedić, Jure Hojkar, Barbara Klinar in Rubi Čop. V nižji stopnji sta srebrno priznanje dosegli Ela Glavač in Urška Hojkar. Na natečaju za najboljše poslikane panjske končnice je 7. mesto prejela 8-letna Ajda Drinovec. Mladi čebelarji znanja znajo uporabiti v praksi, kar pa je najpomembneje, z znanjem že v osnovni šoli postanejo ozaveščeni, svoje talente pa bodo izkoristili tudi v prihodnje, v dobro narave in ljudi.

Čestitke vsem sodelujočim!

Oglejte si tudi