Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

RAVENA

Skupina "umetnostnih zgodovinarjev" Univerze za tretje življenjsko obdobje Ljudske univerze v Radovljici se je na zaključni izlet podala v staro rimsko cesarsko in zgodnje bizantinsko mestece Raveno, ki slovi po mozaičnem okrasju iz 5. in 6. stoletja našega štetja.
Na pot smo se odpravili s potovalno agencijo Ars Longa in uspelo nam je obiskati vse ključne spomenike obdobja umetnosti, ki je v Raveni resnično doživela enega svojih viškov, sploh v Zahodni Evropi. Med letom smo ure spoznavanja zahodnoevropske umetnosti namreč namenjali obdobju konca antike in začetka tako imenovane srednjeveške umetnosti. V tem obdobju se na mnogotere presenetljive načine prepletajo dosežki antične umetnosti in novo idealistično dojemanje sveta, ki ga je prinesla mlada nova vera - kršanstvo in negotove razmere propada rimskega cesarstva.

Ravena je ohranila duha tega obdobja, duha gradbene in krasilne zagnanosti zadnjih zahodnorimskih vladarjev na čelu z Galo Placidijo, ki jo je zamenjala specifika kratkega obdobja vladavine Zahodnih Gotov in nato začetek bizantinske vlade na tem delu jadranske obale. Kljub relativno kratkem obdobju so umetnostne priče menjave vladarjev Ravene zelo bogate! Kako se bleščijo zvezde v kupoli mavzoleja Gale Placidije in kako neverjetna je celostna umetnina San Vitaleja s svojim osemkotnim dvo-nadstropnim prostorom, ki obiskovalca valujoče objame in mozaiki v prezbiteriju, ki preprosto vzamejo dih. Justinjan in Teodora v bogatem spremstvu dvora in odličnikov že več kot 1.500 let nosita bogate darove Revenčanom, v cerkvi San Apollinare Nuovo pa se svetnice in svetniki vrstijo proti oltarju v sijaju zlatega ozadja in v lebdeče plesnem koraku.

Po ravenskih ulicah od enega spomenika do drugega nas je vodil umetnostni zgodovinar Donavan Pavlinec. Njegova zanimiva razlaga je utrdila naše znanje, mozaiki pa so nas popeljali v drug čas in drugačno dojemanje lepote, ki pa še kako navdihuje tudi danes.

 

Ana Kunstelj, um.zg.

Avtor fotografij; Srečko Pirih

Oglejte si tudi