Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Pred zaključkom projekta Medgeneracijski center Gorenjska

Partnerji v projektu Medgeneracijski center Gorenjska so danes na novinarski konferenci v prostorih Občine Radovljica predstavili rezultate enoletnega delovanja centra. V različnih programih je v letošnjem letu v Radovljici, Kranju in na Jesenicah sodelovalo že več kot tisoč udeležencev.

 

Začetki medgeneracijskega centra v Radovljici

 

V programu Medgeneracijskega centra Gorenjska so se povezala različna društva, organizacije in posamezniki od Jesenic do Kranja v skupno delovanje. Vse skupaj se je začelo v Radovljici, kjer je že jeseni 2013 začel delovati Medgeneracijski center Radovljica. Zagonska sredstva za delovanje je zagotovila Občina Radovljica, k sofinanciranju pa so pristopile tudi občine Bled, Gorje in Bohinj. V letu 2014 je bila Ljudska univerza Radovljica uspešna na razpisu Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) ter pridobila sredstva za polovico koordinatorja Medgeneracijskega centra. V letu dni je bilo v center vključenih kar 509 posameznikov, večina jih je bila vključena v več aktivnosti hkrati.

 

Medgeneracijski center Gorenjske v letu 2015

 

Letos so začeli program izvajati še na dveh lokacijah, in sicer v Kranju in na Jesenicah in s tem omogočili dostop do programov še večjemu številu ljudi. Od januarja letos namreč program izvaja na Jesenicah Društvo prostovoljcev Ejga za lepše Jesenice v sodelovanju s Človekoljubnim dobrodelnim društvom UP Jesenice v Hiši sreče, v Radovljici Ljudska univerza Radovljica in v Kranju Fundacija Vincenca Drakslerja v sodelovanju z Medgeneracijskim društvom Z roko v roki, Centrom za trajnostni razvoj podeželja Kranj in Centrom za socialno delo Kranj.

 

Financiranje programa

 

Program so tudi letos podprle občine Radovljica, Bled, Gorje in Bohinj ter skupaj prispevale približno 15 tisoč evrov, MDDSZ pa preko razpisa za socialnovarstvene programe za koordinatorja centra zagotovilo 25 tisoč evrov. Približno 6 tisoč evrov so z lastnimi sredstvi zagotovili še izvajalci programa. Tako je za delovanje in programe medgeneracijskega centra v letu 2015 skupaj zagotovljenih 46 tisoč evrov.  

 

Namen projekta

 

Namen Medgeneracijskega centra Gorenjska je:

-          podpora starejšim pri vključitvi v širšo lokalno skupnost,

-          jih povezati z mlajšimi generacijami,

-          razširiti mrežo medsebojne pomoči,

-          dvigniti kvaliteto življenja vseh generacij,

-          zmanjšati in preprečili socialno izključenost,

-          spodbujati razvoj prostovoljstva v regiji,

-          spodbujati aktivno staranje,

-          presegati predsodke, vezane na starost,

-          graditi medkulturni dialog ter strpnost,

-          predvsem pa graditi in razvijati medgeneracijsko solidarnost in sodelovanje.

 

Izvedeni programi

 

Medgeneracijski center Gorenjska tako omogoča ljudem, da se vključujejo v čim več aktivnosti v svojem lokalnem okolju. Udeleženci obiskujejo najrazličnejše programe, delavnice, se udeležujejo enkratnih predavanj. Najbolj jih zanimajo teme, povezane z osebnostno rastjo, zdravjem, računalniškim opismenjevanjem, fotografijo. V okviru Medgeneracijskega centra Gorenjska potekajo tudi programi, ki vsebujejo elemente samopomoči, družabništva, pomoči starostnikom, spodbujanja socialnih veščin ter vključevanje v različne dejavnosti vsakdanjega življenja.

 

Število udeležencev

 

Kljub temu, da je normativ po razpisu MDDSZ vključitev 1000 udeležencev v enem letu, so jih do sedaj vključili že 1145 in bo, kot kaže, normativ krepko presežen. Od meseca januarja do konca oktobra je bilo v Medgeneracijskem centru Gorenjska vključenih 526 udeležencev v Radovljici, v Kranju 306 in na Jesenicah 313 udeležencev. V Radovljici smo izvedli 59 daljših 30 ali 20 urnih programov in 34 enkratnih delavnic. V Kranju so izvedli 20 daljših programov in 17 enkratnih predavanj in delavnic. Na Jesenicah so izvedli 15 daljših programov in 25 enkratnih predavanj in delavnic.  Skupaj je bilo izvedenih 94 daljših programov in 76 enkratnih predavanj ali delavnic.

 

MEDGENERACIJSKI CENTER GORENJSKA

 

Spletne strani: http://www.mcg.si/

 

Ljudska univerza Radovljica

Kranjska cesta 4, 4240 Radovljica

E: info@lu-r.si, T: 04 537 24 00, M: 041 762 616, 040 550 370, www.lu-r.si

 

ENOTA KRANJ

Fundacija Vinceca Drakslerja

Cesta talcev 7, 4000 Kranj

E: mckranj@t-2.si, T: 08 205 84 57

 

ENOTA JESENICE

Društvo prostovoljcev Ejga za lepše Jesenice

v sodelovanju s Človekoljubnim dobrodelnim društvom UP Jesenice

Hiša sreče, Cesta Maršala Tita 63, 4270 Jesenice

E: info@up-jesenice.org, M: 031 569 340

Oglejte si tudi