Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

17. maj - dan veteranov vojne za Slovenijo

Veterani Zgornje Gorenjske so praznovali dan veteranov s koncertom Veteranskega pevskega zbora.

17. maj je zaradi pomembnih dogodkov, ki so se zgodili na ta dan v času osamosvajanja, veteranski praznik, Dan veteranov vojne za Slovenijo. V OZ VVS Zgornja Gorenjska ga vsako leto praznujejo  s  koncertom Veteranskega pevskega zbora.  Tako izkazujejo spoštovanje do preteklosti in do prispevka veteranov v časih osamosvajanja in nastajanja naše države.

 

Letošnja proslava je bila v petek, 17. maja, v dvorani Centra za obrambno usposabljanje v Poljčah.

 

V prvem delu  koncerta  so se navzoči s  pesmimi sprehodili po zamejski Koroški, kjer je slovenska narodna pesem med ljudmi še zelo živa. Zamejski Slovenci iz nje črpajo domovinsko ljubezen in vez z narodovimi koreninami.

 

V drugem delu je bilo kar šest pesmi posvečenih  dogajanju v času slovenske osamosvojitve in novejši zgodovini. Štiri  so avtorsko delo dirigenta zbora Franca Podjeda in so bile javnosti že predstavljene.  Pesmi Kumljanskim veteranom in Slovenski veterani pa je zbor s solistoma Janjo Hvala in Darkom Peterman ter ob spremljavi harmonikarskega orkestra Ad hoc  zapel prvič.

 

Petje je pri nekaterih pesmih spremljal  inštrumentalni trio v sestavi: Franc Valant, harmonika, Niko Podgornik, trobenta in Luka Poklukar, bobni, nekatere pesmi pa je spremlja kar cel orkester izkušenih harmonikarjev Ad hoc. V njem igrajo Jože Burnik, Franc Valant,  Jernej Valant, Joža Vester, Stane Sekardi, Dušan Bak, Edi Zaveršnik in Matjaž Glavač.

 

Pomen veteranske organizacije  in dogajanja v času nastajanja samostojne Slovenije se v OZ VVS Zgornja Gorenjska  trudijo približati tudi mlajšim generacijam in zato so mladi redni gostje na njihovih prireditvah. Tokrat  so bili to  učenci osnove šole dr. Josipa Plemlja z Bleda, s  Podružnične šole na Bohinjski Beli, ki so svojo nalogo odlično opravili.

Oglejte si tudi