Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Biseri, ustvarjeni z ljubeznijo

Strokovna ekipa Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Matevža Langusa Radovljica skupaj z varovanci že vrsto let izvaja poseben program zahtevnejših likovnih in grafičnih umetnin ter uporabnih izdelkov iz gline. Ti edinstveni izdelki imajo odslej svojo blagovno znamko – to so Biseri, ustvarjeni z ljubeznijo. Prvič so jo predstavili v soboto, 3. decembra, na dobrodelni adventni večerji v Vili Podvin, skupaj z vrhunsko ekipo chefa Uroša Štefelina. Varovanci so izdelali unikatno keramiko, sodelovali pri pripravi jedi in jih tudi pomagali postreči. Tovrstno povezovanje je primer dobre prakse, ki jo je mogoče prenesti širše v slovenski prostor in tudi preko meja.
Z uvajanjem blagovne znamke izdelkov, ki jih ustvarjajo varovanci CUDV Radovljica, so v centru pokazali veliko mero ambicioznosti. Gre za prvo tako blagovno znamko umetnin varovancev v Sloveniji, ki želi že s svojo podobo v kupcu vzbuditi občutek, da je naredil nekaj več za skupnost. Z blagovno znamko želijo, da bi bile njihove umetnine enostavno poimenovane, hitro prepoznavne in cenjene. Direktorica CUDV Radovljica Slađana Anderle poudarja: »Biseri so redki, unikatni, dragoceni, za njihov nastanek je potreben čas. Zato imajo naši Biseri, narejeni z ljubeznijo, simboliko in več pomenov. Vsak pravi zbiratelj, ljubitelj lepega, človekoljub, odgovoren posameznik in celotna skupnost si lahko izbere svojega«

V CUDV Radovljica želijo, da bi ljudje z motnjami v duševnem in telesnem razvoju dobili več  priložnosti v običajnem delovnem okolju. Izpostavljajo, da se premalo zavedamo, da njihova drugačnost ni le omejitev, temveč je tudi pravo bogastvo. Z delom, ki bi ustrezalo njihovim sposobnostim, bi se lahko aktivno vključili v družbo ter obogatili kolektive sodelavcev bodisi  s svojimi  unikatnimi izdelki bodisi z aktivno vključenostjo v različne procese dela v običajnih delovnih sredinah.

Odličen primer uresničitve te želje je sodelovanje  CUDV z Vilo Podvin.  Sadove svojega odličnega sodelovanja so pokazali na 1. dobrodelni adventni večerji za dušo in telo z biseri posebne sorte. Skupaj s chefom Urošem Štefelinom so oblikovali adventne jedi, ki so na jedilnem listu. Varovanci pa so pod mentorstvom magistra slikarstva Matjaža Arnola izdelali tudi unikatno keramiko, iz katere bodo jedi postrežene, ter vrhunske slike, ki krasijo stene Vile Podvin. Tako so povabljenim gostom ponudili dva tematska sklopa: adventni  jedilnik jestvin (za telo) in jedilnik biserov (za dušo) Blagovna znamka ekskluzivnih izdelkov Biseri je bila tako prvič javno predstavljena skupaj z ustvarjalci in njihovimi mentorji.

 

Uroš Štefelin je nad sodelovanjem navdušen. Srečujejo se vsak teden v podvinski kuhinji, spoznavajo nove tehnike, sestavine in ustvarjajo jedi. Te so skupaj pripravili in postregli na sobotni  1. dobrodelni adventni večerji. » Naša kuhinja vsakič postane center veselja, druženja in znanja. Veliko smo se naučili od naših novih sodelavcev« dodaja mojster Štefelin.

Matjaž Arnol

, magister slikarstva, je mentor programa CUDV Radovljica: »Z različnimi pristopi in tehnikami dela vključujemo naše ustvarjalce v kreativni, likovno-umetnostni svet. Z odkrivanjem in negovanjem sposobnosti in posebnosti vsakega posameznika dajemo pečat in izrazno moč našim izdelkom. S posameznimi dotiki dajemo in prejemamo, odstiramo in bogatimo, predvsem pa pišemo skupno zgodbo, zgodbo naših Biserov

Oglejte si tudi