Logo MojaObčina.si
DANES
6°C
4°C
JUTRI
8°C
4°C
Oceni objavo

Vabilo na proslavo občinskega praznika

Praznovanje občinskega praznika 11. decembra se je začelo že prejšnji teden z odprtjem razstave ilustracij iz zbirke OŠ F. S. Finžgarja Lesce in geometrijskih slik, izdelkov učencev v Galeriji Avla Občine Radovljica odprta razstava. Razstavo z naslovom »Umetniki otrokom, otroci umetnikom« je odprla letošnja občinska nagrajenka Majda Odar. Na ogled bo do 13. januarja 2015.

Osrednja proslava občinskega praznika bo tudi letos na rojstni dan Antona Tomaža Linharta v četrtek, 11. decembra 2014, ob 20. uri v Linhartovi dvorani v Radovljici. V kulturnem sporedu bodo nastopili člani Linhartovega odra – KUD Radovljica z režiserko Alenko Bole Vrabec in člani glasbene skupine Link.Art, povezovala pa ga bosta Katja Stušek in Nejc Šmit. Scenaristka in režiserka proslave Katja Stušek bo v program vpletla dela Frana Milčinskega Ježka ob 100. obletnici njegovega rojstva.

 

Občinski nagrajenci

 

Župan Ciril Globočnik bo na proslavi izročil priznanja občinskim nagrajenkam in nagrajencem. Letošnji prejemniki plaket Antona Tomaža Linharta so Egi Gašperšič, pevovodja in pisec aranžmajev, za dolgoletno vodenje pevskih zborov ter delo na področju glasbene vzgoje, Majda Odar za uveljavitev in dolgoletno vodenje Galerije Avla, sodelovanje in predanost pri obnovi kulturnih spomenikov ter razvoju kulture v občini in Jože Eržen za ohranjanje kovaške tradicije in kulturne dediščine v Kropi. Prejemniki pečatov Občine Radovljica so Andrej Župan za promocijo župnije in mesta Radovljica ter obnovo kulturne dediščine, Pavel Podlesnik za dolgoletno uspešno delo na zdravstvenem področju, Irena Moro, direktorica Moro & Kunst d.o.o., za donatorstvo in prizadevanja za uporabo avtohtonih slovenskih semen ter Blaž Trček za dosežke na glasbenem področju, vodenje in uveljavitev orkestra Bid Bang. Medalje Občine Radovljica pa prejmejo Dušan Kopušar za prizadevanja pri ohranitvi kulturnozgodovinske dediščine Kamne Gorice in uspešno obnovo kamnogoriške Mežnarije, Metoda Bole Finžgar za prizadevanja in prostovoljstvo na socialnem področju ter Goran Lavrenčak za ustvarjanje zbirke dokumentarnega gradiva o mestu in občini Radovljica. Nagrajeni bodo tudi odlični študenti: Petra Čebulj in Eva Golmajer iz Radovljice, Katarina Gašperlin iz Ljubnega, Nina Habjan iz Lesc, Jure Jelenc iz Prezrenj in Gašper Mauko iz Vrbenj.

 

Pred proslavo bo tradicionalna podoknica Linhartu. Sprehod z Mešanim pevskim zborom Antona Tomaža Linharta Radovljica se bo 11. decembra začel ob 19. uri na Linhartovem trgu v Radovljici pri spomeniku Josipini Hočevar in nadaljeval mimo Linhartove rojstne hiše do njegovega spomenika in Linhartove dvorane.

 

225-letnica prve uprizoritve Linhartove Županove Micke

 

KUD Radovljica - Linhartov oder v sodelovanju s Knjižnico A. T. Linharta in JSKD - OI Radovljica pripravlja praznični večer, posvečen 225-letnici prve uprizoritve Županove Micke, ki je bila v Stanovskem gledališču v Ljubljani 28. decembra 1789. Prireditev bo jutri, v torek, 9. decembra, ob 20. uri v Baročni dvorani Radovljiške graščine. V prvem delu z naslovom Cvetje s Kranjskega bosta pod vodstvom občinskega nagrajenca Egija Gašperšiča z Linhartovimi pesmimi nastopila Moški pevski zbor Podnart in Mešani pevski zbor Koledva ob spremljavi pianistke Jožica Potočnik. Igralci Linhartovega odra pa bodo odigrali zaključni prizor iz Županove Micke v sodobni preobleki in v režiji Alenke Bole Vrabec: »Ke bi jo eden križem sveta iskal, tok take punčke ne najde, koker je vaša Micka.«

 

V Knjižnici A. T. Linharta Radovljica je ob obletnici prve uprizoritve Županove Micke v decembru na ogled razstava knjižnih izdaj Linhartovih del, Muzeji radovljiške občine pa za Linhartov praznik vabijo na predavanje kustodinje Mestnega muzeja Radovljica mag. Tite Porenta »Vloga slovenskega jezika v 18. stoletju«. Predavanje bo 11. decembra ob 17. uri v projekcijski sobi muzejev v prvem nadstropju Radovljiške graščine.

 

V nedeljo, 14. decembra, ob 17. uri pa bo v Baročni dvorani Radovljiške graščine predstava Figarova svatba ali Ta veseli dan  v izvedbi mladih  talentiranih opernih pevcev Slovenskega opernega gledališča. Prireditev organizira JSKD Območna izpostava Radovljica.

Program prazničnih prireditev

  

v četrtek, 11. decembra 2014, ob 20. uri

Linhartova dvorana Radovljica

OSREDNJA PROSLAVA OBČINSKEGA PRAZNIKA S PODELITVIJO OBČINSKIH PRIZNANJ

Program: Linhartov oder – KUD Radovljica z režiserko Alenko Bole Vrabec in člani glasbene skupine Link.Art

Scenarij in režija proslave: Katja Stušek

  

v torek, 9. decembra 2014, ob 20. uri

Baročna dvorana Radovljiške graščine

»Ke bi jo eden križem sveta iskal, tok take punčke ne najde, koker je vaša Micka«

Večer, posvečen 225-letnici prve uprizoritve Linhartove Županove Micke

 

od 9. do 31. decembra 2014

Knjižnica A. T. Linharta Radovljica

Razstava knjig ob 225-letnici prve uprizoritve Županove Micke

 

v četrtek, 11. decembra 2014, ob 17. uri

Muzeji radovljiške občine

Vloga slovenskega jezika v 18. stoletju

Predavanje kustodinje Mestnega muzeja Radovljica mag. Tite Porenta

 

v četrtek, 11. decembra 2014, ob 19. uri

Od spomenika Josipini Hočevar, Linhartove rojstne hiše in spomenika do Linhartove dvorane

Podoknica Linhartu

Mešani pevski zbor Anton Tomaž Linhart Radovljica

 

v soboto, 13. decembra 2014, ob 19. uri

Dvorana Glasbene šole Radovljica

Komorni koncert mladih glasbenikov

KUD Trubadur, študenti Akademije za glasbo v Ljubljani

 

v nedeljo, 14. decembra 2014, ob 17. uri

Baročna dvorana Radovljiške graščine

W. A. Mozart: Figarova svatba ali Ta veseli dan

Slovensko operno gledališče

 

 

Oglejte si tudi