Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-3°C
SOB.
10°C
2°C
Oceni objavo

Ohranimo čebele

20. maja, na dan slovenskih čebelarjev, je bila v Kazematah na Ljubljanskem gradu odprta informativna, večpredstavna razstava z naslovom Ohranimo čebele. Razstavo sta soorganizirala Ljubljanski grad in Čebelarski muzej, pri projektu pa so sodelovali še Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, Mestna občina Ljubljana in OŠ Antona Janše iz Radovljice. Avtorica razstave je mag. Tita Porenta, kustosinja Čebelarskega muzeja v Radovljici.

 

Razstava opozarja na splošno ogroženost čebel in drugih opraševalcev pri zagotavljanju biotske raznolikosti, posredno torej tudi na obstoj človeštva in celotnega življenja na našem planetu. Zato bi morali  biti za njihovo ohranitev odgovorni vsi skupaj in vsak zase.

Vsebinsko je razdeljena na tri sklope; v prvem je predstavljena razvrstitev čebel in njihova razširjenost na Zemlji, biologija medonosne čebele in njen način življenja ter izjemen pomen čebel za obstoj človeštva. Drugi del razstave je posvečen slovenskemu čebelarstvu kot gospodarski dejavnosti in čebeljim pridelkom. V tretjem delu razstave pa je predstavljena bogata dediščina, ki se zrcali v strokovnem in leposlovnem slovstvu, kulturni krajini, snovni in nesnovni dediščini ter sodobni umetnosti. Razstava bo na ogled med 21. majem in 25. septembrom, vsak dan med 9. in 21. uro v Kazemateh na Ljubljanskem gradu.

Cena vstopnice je 3 EUR, za obiskovalce s kupljeno grajsko vstopnico pa je vstop prost.

 

Za vse, ki jih zanima več o življenju čebel in njihovem vplivu na človeka, ki s pridom že stoletja izkorišča zaklade iz čebeljega panja – tako v kulinariki kot v medicinske namene –, smo pripravili zanimiv vodeni ogled po razstavi, ki ga bodo izvajali strokovno usposobljeni grajski vodniki. Redni termini vodenih ogledov bodo potekali vsako soboto in nedeljo ob 16. uri v času razstave. Na voljo pa je tudi poseben program vodenih ogledov in delavnic  za predšolske in šolske skupine.

 

Prav tako bodo ob sobotah in nedeljah na razstavi med 14.00 in 18.00 uro demonstratorji prikazali postopek izdelovanja svečk in obeskov iz voska, dražgoških kruhkov, lectovih src in poslikanih  panjskih končnic.

 

Razstavo bodo spremljali tudi raznovrstni spremljevalni dogodki, med njimi: tematska predavanja, pravljično srečanje, otroška delavnica in tematski enodnevni izleti. 18. maja bo med 9. in 13. uro na Kongresnem trgu potekala otroška delavnica poslikave panjskih končnic za učence osnovnih šol  in zavodov z naslovom Barvitost ornamentov. Med 14. in 20. majem 2016 bo v avli Državnega zbora na ogled razstava poslikanih končnic iz zbirk Čebelarskega muzeja in OŠ Antona Janše Radovljica. 4. junija 2016 ob 11. uri v Grajskem gledališču pripravljamo pravljično srečanje Medena pravljica z avtorico Svetlano Makarovič. Razstavo na Ljubljanskem gradu bosta v Grajskem gledališču pospremili tudi tematski predavanji: 16. junija Pomen divjih in domačih čebel za opraševanje, 15. septembra pa Čebelji pridelki – moč medu; vsakič ob 19. uri. 22. septembra bo v Plesni dvorani Radovljiške graščine okrogla miza z naslovom Kulturna dediščina čebelarstva. V sklopu razstave pa bodo v sodelovanju s turističnima  agencijama Aritours in Ars longa organizirani tudi tematski enodnevni izleti Api doživetja po Ljubljani in na Gorenjsko. 

Povezave

www.mro.si

Oglejte si tudi