Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
SOB.
17°C
3°C
Oceni objavo

Mednarodni dan muzejev 2013 v Mestnem muzeju Radovljica

V Mestnem muzeju Radovljica smo v petek, 17. maja 2013, v Plesni dvorani Radovljiške graščine, predstavili 5. zvezek knjižne zbirke »Naše mesto in ljudje« z naslovom Zapuščinski inventarji radovljiških grofov Thurn-Valsassina v Arhivu Republike Slovenije, Primer Janeza Karla (1645-1683).
Avtor publikacije je mag. Bogdan Šteh, ki je leta 2010 na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani zaključil študij z magistrskim delom Zapuščinski inventarji kranjskega plemstva s konca 18. stoletja kot zgodovinski vir pod mentorstvom doc. dr. Marka Štuhca.  K sodelovanju smo povabili tudi dr. Miha Preinfalka iz Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU v Ljubljani, dobrega poznavalca ene najstarejših še živečih evropskih plemiških rodbin Thurn-Valsassina (glej članek Radovljica in grofje Thurn-Valsassina v Jubilejni  monografiji ob 250 letnici rojstva A. T. Linharta, 2005, 509−525), ki je publikacijo recenziral in za objavo pripravil rodovnik rodbine od konca 15. stoletja do leta 1888, ko radovljiško gospostvo podedujejo njihovi najbližji sorodniki v Pliberku v Avstriji.

 

Večino ohranjenih zapuščinskih inventarjev z območja Kranjske danes hranijo v Arhivu Republike Slovenije. Tu je ohranjenih tudi sedem inventarjev članov plemiške rodbine Thurn-Valsassina. Neposredno je z Radovljico povezanih 5 zapuščinskih inventarjev, od katerih smo se odločili, da objavimo le vsebino dokumenta, ki je bil sestavljen ob smrti utemeljitelja radovljiške veje grofov Janeza Karla (1645-1683), na katerega spominja grb nad vhodom v graščino.

 

Več o tem, kaj nam sporočajo zapuščinski inventarji, pa si preberite v 5. zvezku zbirke Naše mesto in ljudje, ki ga lahko kupite v recepciji ali na upravi Muzejev radovljiške občine v Radovljiški graščini.

Oglejte si tudi