Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Koncert, posvečen obletnici rojstva Fryderyka Chopina

Chopinov zlati prstan organizira že 9 let Mednarodno tekmovanje mladih pianistov Chopinov zlati prstan v Radovljici. Tekmovalce ocenjuje pet članska mednarodna žirija, ki ji predseduje poljski pianist Karol Radziwonowicz, Slovenijo pa zastopa prof. Dubravka Tomšič Srebotnjak.

Do sedaj je na naših tekmovanjih sodelovalo preko 200 mladih pianistov iz 26 držav tudi iz Slovenije in na koncertu 27. februarja  2014 bosta nastopila najboljše uvrščena Slovenca na tekmovanju leta 2012 Urban Stanič in leta 2013 Nace Slak.

 

27.2.2014 ob 19,00

Ruski center znanosti in kulture, Ciril Metodov trg 1, Ljubljana, (nasproti ljubljanskega Magistrata).

 

Koncert je posvečen obletnici rojstva Fryderyka Chopina.

 

Vstop je prost

 

PROGRAM 27.2.2014 ob 19,00

URBAN STANIČ

Franz Liszt: Koncertna parafraza »Rigoletto«

Fryderyk Chopin: Balada št. 1 v g-molu, op. 23

Fryderyk Chopin: Andante spianato in velika briljantna poloneza v Es-duru, op. 22

 

Pianist URBAN STANIČ se je rodil leta 1996 v Ljubljani. Pouk klavirja je začel obiskovati pri treh letih pri prof. Loreni Mihelač. Izobraževal se tudi je pri naslednjih pedagoginjah: Helena Megušar, Katarina Skrinjar, Tanja Žagar, Marijana Križman, Kaja Lojevec in Anamarija Jakob. V razredu prof. Lilijane Žerajić je opravil zadnje štiri razrede nižje glasbene šole in se pripravil na sprejemni izpit na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, ki ga je opravil leta 2011. Trenutno obiskuje tretji letnik Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Lidije Malahotky Haas. Vzporedno pa obiskuje še tretji letnik Gimnazije Bežigrad.  Svoje pianistično znanje je izpopolnjeval pri profesorjih I. Laszku, K. Boginu, C. M. Mehnerju, R. Dalibaltayanu in Hinku Haasu.

 

Nastopil je v Teatru Palamostre v Udinah in v Slovenski filharmoniji z orkestrom KGBL pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh s Concertinom za klavir in godala L. M. Škerjanca. Concertino je v dvorani Marjana Kozine izvedel tudi s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Solistično je nastopal v dvorani Glasbene šole Moste, v dvorani Glasbene šole Radovljica, v okviru cikla Ob klavirju Glasbene mladine ljubljanske v dvorani Slavka Osterca Slovenske filharmonije, v Baročni dvorani Radovljiške graščine in na Klavirskih dnevih EPTA 2013.

 

Na domačih in mednarodnih pianističnih tekmovanjih je doslej osvojil več nagrad. Na mednarodnem tekmovanju pianistov v Povolettu v Italiji je trikrat zaporedoma osvojil prvo nagrado in prvo mesto (2011, 2012, 2013), na mednarodnem tekmovanju Chopinov zlati prstan v Radovljici se je kot edini slovenski tekmovalec uvrstil na četrto mesto, na mednarodnem tekmovanju Zlatko Grgošević v Zagrebu leta 2012 pa je prejel prvo nagrado in drugo mesto. Na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov je leta 2010 prejel srebrno plaketo, leta 2013 pa zlato plaketo in prvo mesto. Na letošnjem tekmovanju Mladi virtuozi v Zagrebu  je osvojil drugo nagrado in posebno nagrado za najboljšo izvedbo Chopinove etude. Pred kratkim ja zmagal na slovenskem izboru  tekmovanja Evrovizijski mladi glasbeniki 2014 in bo konec maja zastopal Slovenijo na finalu v Kölnu.

 

Urban Stanič je tudi državni prvak v šahu (2007), matematiki (2009, 2011) in logiki (2009, 2010, 2012, 2013).

 

 

1. J. S. Bach: Francoska suita št.5 BWV 816 (Allemande, Courante, Sarabande, Gavotte)

2. F. Schubert: Impromptu op.90 št.2 v es-molu

3. F. Chopin: Mazurka v a-molu op.17 št.4

4. F. Chopin: Nokturno op.62 št.17 v H-duru

5. F. Chopin: Scherzo op.39 št.3 v cis-molu

 

 

NACE SLAK

 

Nace Slak (1998) je že kot majhen otrok izražal veliko veselje in smisel za glasbo. Svoje potovanje po črno-belih tipkah je pričel s šestimi leti v Glasbeni šoli Franca Šturma v Ljubljani pri prof. Vesni Dolamič, ki ga je na igriv način uvedla v svet klasične glasbe. Od leta 2010 je njegov pedagog prof. Tadej Horvat na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. V letošnjem letu obiskuje 9. razred osnovne šole in vzporedno 1. letnik klavirja na srednji glasbeni šoli. Nace se je dodatno izobraževal tudi na seminarjih pri prof. Valeriju Piasetskemu, prof. Konstantinu Boginu, prof. Lovru Pogoreliću in pri prof. Saši Geržej Donaldson. Ker mu je nastopanje pred publiko od nekdaj v veselje, je za njim že več kot sto javnih nastopov. Na povabilo Radiotelevizije Slovenija je nastopil v neposrednem televizijskem prenosu na 18. dobrodelnem Miklavževem koncertu RTV Slovenija in Rotary Cluba Ljubljana v Jamskem dvorcu v Postojni. Sodeloval je še v več drugih radijskih in televizijskih oddajah. Že v drugem razredu se je začel udeleževati pianističnih tekmovanj, najprej doma, nato tudi v tujini. Med vidnejšimi uspehi lahko omenimo 1. nagrado in 1. mesto na Mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov ITHAKA 2007, tri prve nagrade na tekmovanjih Ars nova international music competition Trieste (2008, 2011, 2012), prvo nagrado in 3. mesto na tekmovanju 12. Concorso internazionale per giovani strumentisti, Povoletto, 2008, 1. nagrado in zlato priznanje na 13. regijskem tekmovanju Ljubljane 2010. Njegov večji uspeh je tudi prva nagrada in zlata plaketa na 39. tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije TEMSIG 2010. V letu 2013 je Nace osvojil 1. nagrado in zlato priznanje na 16. regijskem tekmovanju Ljubljane, 3. nagrado in srebrno plaketo na 42. tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije TEMSIG, zlato priznanje ter dve posebni nagradi na tekmovanju Japan piano centra, prvo nagrado ter posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe na Mednarodnem tekmovanju Tartini Piran ter tretje mesto ter posebno nagrado za najbolje izvedeno skladbo slovenskega avtorja v kategoriji do 16 let na 9. mednarodnem tekmovanju Chopinov zlati prstan v Radovljici, kjer je nastopil tudi na zaključnem koncertu za nagrajence in si kot najboljše uvrščeni slovenski pianist izboril tudi nastop na nocojšnjem recitalu.

Oglejte si tudi