Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

32. Festival Radovljica 2014

32. Festival Radovljica 2014 bo med 9. in 24. avgustom ponudil deset raznolikih mednarodnih koncertov na tradicionalnih lokacijah v Radovljici in Velesovem (Radovljiška graščina, cerkev sv. Petra v Radovljici in cerkev Marijinega oznanjenja v Velesovem). Nastopili bodo glasbeniki iz Armenije, Avstralije, Bosne in Hercegovine, Francije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Nemčije, Španije, Švedske, Švice, Velike Britanije, ZDA in Slovenije. V okviru festivala bosta potekala tudi delavnica za pevce in tečaj za kljunasto flavto.

Slišati bo mogoče starodavne napeve Bosne in Hercegovine, slavnostne fanfare mestnih in dvornih piskačev 14. in 15. stoletja, duhovne dialoge iz arhiva koprske stolnice, pesmi največjih italijanskih in angleških skladateljev 17. stoletja, orgelsko glasbo, motete in koralne melodije iz Francije sončnega kralja, virtuozne baročne sonate za kljunasto flavto, glasbo Carla Philippa Emanuela Bacha ob 300. obletnici skladateljevega rojstva, komorna dela Johannesa Brahmsa in sodobnikov na ustreznih zgodovinskih glasbilih in glasbo za solistično violino iz prve polovice 20. stoletja.

 

Na otvoritvenem koncertu, ki bo v soboto, 9. avgusta, v Radovljiški graščini, bo vodilna svetovna zasedba srednjeveških pihal in trobil Les haulz et les bas izvedla spored slavnostne glasbe za dolge trobente, šalmaje, dude in razna tolkala. Naslednji večer bo nastopil violinist Žiga Brank z glasbo Eugèna Ysaÿeja, njegovih sodobnikov in predhodnikov. V ponedeljek, 11. avgusta, bo ansambel musica cubicularis v mednarodni petčlanski zasedbi oživil duhovne dialoge 17. stoletja, ki so zasnovani kot pogovori svetnikov, grešnikov, angelov in drugih svetopisemskih oseb. Spored z naslovom O Kajn, kje je tvoj brat? vsebuje veliko glasbe iz arhiva koprske stolnice. Slovenski nadnapisi bodo na voljo tudi na koncertu ansamblov Dialogos in Kantaduri, ki bo 14. avgusta, v radovljiški cerkvi sv. Petra. Predlani so glasbeniki navdušili poslušalce s starodavnimi zvoki Dalmacije, zdaj pa se z mladim hercegovskim epskim pevcem Juretom Milošem posvečajo srednjeveškim glasbenim tradicijam Bosne in Hercegovine. V soboto, 16. avgusta, bo v Radovljiški graščini nastopil svetovno znani švedski virtuoz na kljunasti flavti Dan Laurin. S čembalistko Anno Paradiso bo izvajal baročno glasbo iz Italije, Francije in Švedske. Tradicionalni koncert na orglah cerkve Marijinega oznanjenja v Velesovem bo posvečen francoski duhovni glasbi 17. stoletja. Pevci ansambla Le Concert Tribuot bodo orgelske skladbe dopolnjevali s koralnimi spevi, triglasnimi fauxbourdoni in moteti z orgelsko spremljavo. Mlada armenska glasbenika Davit Melkonyan in Mikayel Balyan se na ustreznih zgodovinskih glasbilih, violončelu s črevnatimi strunami in klavirju Blüthner iz leta 1856, posvečata glasbi Johannesa Brahmsa in sodobnikov. V četrtek, 21. avgusta, bo v Radovljiški graščini nastopil svetovno znani tenorist Charles Daniels. Z lutnjistko Elizabeth Kenny bo izvajal pesmi italijanskih in angleških mojstrov 17. stoletja od Claudia Monteverdija do Henryja Purcella. Predzadnji koncert festivala bo v celoti posvečen Carlu Philippu Emanuelu Bachu ob letošnji 300. obletnici rojstva. Benedek Csalog in Dóra Pétery bosta Bachovo glasbo izvajala na njegovih najljubših glasbilih prečni flavti in klavikordu. V drugem delu koncerta se nam bo skladatelj pridružil in spregovoril o svojem življenju in glasbi. Na sklepnem koncertu bo nastopil karizmatični italijanski pevec Pino De Vittorio s člani ansambla Laboratorio '600. V svojem sporedu bo združil umetno glasbo in ustno izročilo Sicilije in Kalabrije.

 

Že peto leto zapored bo v okviru festivala tudi delavnica za pevce in vokalne skupine; tokrat jo bo vodil znani angleški tenorist Charles Daniels, sklenilo pa jo bo predavanje Svena Schwannbergerja, ki preučuje vokalno tehniko 17. stoletja. Med festivalom bo potekal tudi mojstrski tečaj za kljunasto flavto z Matejo Bajt.

 

Na vse koncerte vozi brezplačni festivalski avtobus iz Ljubljane in Kranja.

 

Umetniški vodja festivala je Domen Marinčič.

Organizator je Društvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica, predsednica Marija Kolar.

 

KONCERTI

 

32. Festival Radovljica 2014

 

Sobota, 9. avgusta 2014, ob 20.00, Radovljiška graščina

Les haulz et les bas

 

Nedelja, 10. avgusta 2014, ob 20.00, Radovljiška graščina

Žiga Brank

 

Ponedeljek, 11. avgusta 2014, ob 20.00, Radovljiška graščina

musica cubicularis

 

Četrtek, 14. avgusta 2014, ob 20.00, Cerkev sv. Petra, Radovljica

Dialogos, Kantaduri

 

Sobota, 16. avgusta 2014, ob 20.00, Radovljiška graščina

Dan Laurin, Anna Paradiso

 

Nedelja, 17. avgusta 2014, ob 20.00, Cerkev Marijinega oznanjenja, Velesovo (Adergas)

Le Concert Tribuot

 

Torek, 19. avgusta 2014, ob 20.00, Radovljiška graščina

Davit Melkonyan, Mikayel Balyan

 

Četrtek, 21. avgusta 2014, ob 20.00, Radovljiška graščina

Charles Daniels, Elizabeth Kenny

 

Sobota, 23. avgusta 2014, ob 20.00, Radovljiška graščina

Benedek Csalog, Dóra Pétery

 

Nedelja, 24. avgusta 2014, ob 20.00, Radovljiška graščina

Pino De Vittorio, Laboratorio '600

 

TEČAJ, DELAVNICA IN PREDAVANJE

 

Od srede, 13. avgusta, do ponedeljka, 18. avgusta 2014

Mojstrski tečaj za kljunasto flavto z Matejo Bajt

Zaključni koncert udeležencev v ponedeljek, 18. avgusta 2014, ob 18.00

 

Petek, 22. avgusta 2014, od 9.30 do 18.00

Delavnica za pevce s Charlesom Danielsom

Ob 16.00 predavanje Svena Schwannbergerja

 

CENE VSTOPNIC

15 EUR, 12* EUR

VSTOPNICE ZA VSE KONCERTE

130 EUR, 100* EUR

* cena za študente, upokojence ter skupine in družine z vsaj štirimi člani

 

PRODAJA VSTOPNIC

• Turistično informacijski center Radovljica

Linhartov trg 9, SI-4240 Radovljica

T +386 (0)4 531 51 12, E info@radolca.si

• Vsa prodajna mesta Eventim

• Vstopnice na spletu: www.eventim.si

• Uro pred koncertom na prizorišču

 

Na vsa koncertna prizorišča vozi brezplačni festivalski avtobus.

• Ljubljana, postajališče na vrhu Kongresnega trga, ob 18.30

• Kranj, nasproti hotela Creina, ob 19.00

• Vrnitev po koncertu.

• Obiskovalcem iz Radovljice je za koncert v Velesovem na voljo brezplačni avtobus z odhodom z avtobusne postaje Radovljica ob 18.45.

 

Dodatne informacije:

Lucija Marovt

E lm.lucijamarovt@gmail.com

T 031 317 094

 

Spletna stran:

www.festival-radovljica.si

Oglejte si tudi