Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

25. Dnevi evropske kulturne dediščine (25.9.-3.10.2015)

Dnevi evropske kulturne dediščine letos praznujejo 25 let neprekinjene dejavnosti v Sloveniji. Letošnja osrednja tema so praznovanja. Številni organizatorji so v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije pripravili bogat program. V septembru se bo po vsej državi zvrstilo 400 dogodkov, posvečenih kulturni dediščini in širjenju znanja o njej.

 

Dneve evropske kulturne dediščine 2015 se bodo začeli v petek, 25. septembra, v vseh mestih oz. občinah, članicah Združenja zgodovinskih mest Slovenije: v Idriji, Kopru, Kostanjevici na Krki, Kranju, Novem mestu, Piranu, na Ptuju, v Radovljici, Slovenskih Konjicah, Škofji Loki, Tržiču in Žužemberku.

 

Osrednja prireditev v Radovljici z naslovom »Včasih je luštno b'lo« bo v petek, 25. septembra, ob 10. uri na Linhartovem trgu, če bo vreme slabo, pa v Radovljiški graščini. Že nekoč so praznovali s pesmijo, plesi in obdarovanji. Tudi zato se bodo na radovljiški osrednji prireditvi s pesmimi, plesi in dramskimi točkami, predstavile vzgojno-izobraževalne in kulturne ustanove ter društva iz naše občine. Sodelovalo bo kar 21 zavodov in društev. Na stojnicah, ki bodo odprte od 9.30 ure, si bo moč ogledati literaturo o praznovanjih in prikaz postopka 'od zrnja do kruha'. Svoje spretne prste bodo obiskovalci lahko preizkusili na delavnicah izdelovanja darilnih izdelkov iz gline, voščilnic z vezenjem in sveč iz čebeljega voska, saj so darila, voščilnice in sveče pogost spremljevalec prazničnih dogodkov. Obiskovalci bodo lahko poskusili tudi sladke dobrote, v Radovljiški graščini pa bo na ogled razstava otroških del na temo praznovanj.

 

Program prireditve je v priloženi zgibanki.

Oglejte si tudi